El tribunal que jutja el cas Nóos va avançar a divendres de la setmana que ve, 19 de febrer, la declaració de la infanta Cristina com a acusada de cooperació necessària en dos presumptes delictes fiscals del seu marit, Iñaki Urdangarin, que podria declarar el dia 24. La presidenta de la sala de la secció primera que enjudicia la causa, Samantha Romero, va comunicar una reorganització de les declaracions dels acusats segons la qual la germana del Rei, que havia de ser l'última dels acusats, prestarà declaració en la mateixa jornada que Ana María Tejeiro, esposa de Diego Torres, soci d'Urdangarin a Nóos. La reorganització de les compareixences, que està supeditada al fet que les sessions es desenvolupin segons el previst, s'han dut a terme a instància d'un dels lletrats defensors, atesa la seva personació en un procés amb tribunal del jurat, que té preferència sobre el judici de Nóos. Dimarts declararan l'exdirector de l'Institut Valencià de Finances Jorge Vela i Elisa Maldonado, responsable jurídica de la Ciutat de les Arts i les Ciències. efe/ddg palma

L'expresident balear Jaume Matas va ordenar contractar Iñaki Urdangarin per ser membre de la Família Reial i esportista d'elit, però, segons va admetre en la seva declaració, «va fallar estrepitosament la justificació i el control de la despesa» dels contractes per 2,5 milions del marit de la infanta Cristina amb el Govern. «Assumeixo la meva culpabilitat per no haver garantit efectivament que els diners dels ciutadans de les Balears en la seva integritat es pagaven pel que realment es feia», va manifestar Matas, que va anuncir davant el tribunal que jutja el cas Nóos que vol rescabalar les arques públiques amb el que obtingui per la venda de la seva casa.

Amb la seva declaració de penediment, l'expresident autonòmic, que ja ha estat condemnat en ferm per corrupció en dos casos, està pendent de l'assenyalament de dos judicis més i encausat en altres procediments, s'assegura una rebaixa de la sol·licitud de pena per part de la Fiscalia.

Matas va admtre que les seves ordres de contractar Urdangarin es van traduir en «delictes» dels que ell no va tenir coneixement, encara que són la seva «responsabilitat», però va defensar amb vehemència en una declaració d'hora i mitja els beneficis que per a l'arxipèlag van suposar el patrocini de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto i els dos fòrums sobre esport i turisme que va auspiciar Urdangarin.

Va assumir la responsabilitat per donar «la directriu inicial» de contractar Nóos, però va afgir que ell no va controlar la justificació de la despesa perquè aquesta tasca corresponia al director del projecte, a la Fundació Illesport i posteriorment a la Intervenció General de l'autonomia, l'auditoria i la Sindicatura de Comptes.

«Tot aquest projecte sense el senyor Urdangarin no té sentit» perquè era ell qui «aporta valor» en ser «una persona que és única» com a membre de la Família Reial i expert en esport, va declarar en la quarta sessió del judici l'exministre de Medi Ambient i antic líder del PP balear. «Els ciutadans de les Balears portem molts anys, en governs de diferent signe polític, invertint molts diners per vincular la Família Reial amb Balears. Ens interessa», va explicar Matas.

Va recordar que quan es va contractar l'Institut Nóos per als fòrums de les Balears, l'esmentada entitat ja havia organitzat esdeveniments similars a València. «Ens interessava que el senyor Urdangarin com a membre de la Família Reial, si treballava, estigués treballant per a promocionar les Illes Balears i la ciutat de Palma a tot el món, utilitzant la seva capacitat de relació, i no estigués treballant per al mateix per a València», va justificar.

«Se li posen al telèfon»

Va afegir que «és un membre de la Família Reial, truca i se li posen al telèfon. El president de les Balears, segur que truca a la meitat de les persones que va trucar ell i ni l'atenen».