Un total de 52 persones van morir i 12 van resultar ferides, cinc d'elles greus, en el motí registrat de matinada al penal de Topo Noi, a la ciutat mexicana de Monterrey, va explicar el governador de l'estat del nord de Nueva León, Jaime Rodríguez Calderón. El motí està relacionat amb una disputa entre bandes rivals.

Calderón va dir que «els fets són summament lamentables i dolorosos», va qualificar de «tragèdia» el succés i va admetre que va ser causat per «la situació tan difícil que s'està vivint en els centres penitenciaris» mexicans. Segons el governador, tot es va originar «per un enfrontament entre presos» dels grups encapçalats per Jorge Iván Hernández Cantú, àlies el Credo, i Juan Pedro Salvador Saldívar Farías, el Z-27.

Darrere del motí podria haver-hi un intent de fugida organitzat pels presos de l'organització criminal dels Zetas, a la qual pertany Saldívar, després que se'ls tragués el control intern que mantenien al recinte. Calderón va explicar que, «durant l'enfrontament, diversos presos van calar foc als cellers de queviures» i això va afectar «les àrees de dormitoris».

El motí va ser controlat quan es van sumar a l'operació components de l'Exèrcit i de la Marina mexicanes. Fonts del Gabinet de Seguretat van indicar que fa uns mesos l'Exèrcit va ser retirat de la vigilància del penal pel Govern de Nuevo León i el control va quedar només en mans de les forces de seguretat d'aquest estat. A la roda de premsa, el governador va aclarir que va quedar «descartada l'existència de cap fuga i l'ús d'armes de foc».

Minuts abans que el governador es dirigís als mitjans de comunicació, els familiars dels presos del penal de Topo Noi es van enfrontar a la policia als accessos a la presó, a la qual s'havien acostat per esbrinar si els seus parents reclosos estaven vius. Efectius de la Policia, l'Exèrcit i la Marina van tancar carrers veïns, però no van poder evitar que els familiars, desesperats per la manca d'informació, obrissin per la força una de les portes i estiguessin a punt d'entrar a les instal·lacions penitenciàries.