El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va proposar al PSOE i Ciutadans cinc grans pactes d'Estat sobre els quals articular un acord de Govern que els socialistes van descartar perquè, segons van destacar, ja «ha passat el seu tren». Rajoy va aprofitar la seva reunió amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, per irrompre en la negociació amb un document que també va fer arribar al líder socialista, Pedro Sánchez, un dia abans de la reunió que tots dos mantindran avui.

Un document que, segons va explicar el líder del PP, no és com el dels socialistes, que només és un programa electoral, sinó que s'ha elaborat per tal d'arribar a acords. L'economia i l'ocupació, la reforma fiscal i el finançament autonòmic, l'estat de benestar, l'educació i la reforma de les institucions són els cinc pactes que proposa Rajoy, que de nou va insistir que el PP ha de presidir un govern pactat amb PSOE i Ciutadans perquè l'alternativa seria «el pitjor» que li pot passar a Espanya.

Una oferta a la qual el PSOE va respondre qualificant-lo d'«irresponsable» i «poc respectuós» amb els temps constitucionals, en presentar-se ara com si fos candidat a la investidura quan «el seu tren ja ha passat» i «menysprear» en el seu moment l'oferta del Rei.

Així ho va apuntar el portaveu dels socialistes al Congrés, Antonio Hernando, que va arribar a assenyalar que Rajoy és com alguns personatges de la pel·lícula Los Otros -que estan morts i no ho saben-. «I ell és l'únic que no n'és conscient», va afegir.

Tot en una jornada en què Rajoy es va reunir amb Albert Rivera al Congrés durant cent minuts que van servir, entre altres coses, per constatar que estan d'acord en demanar a Europa que flexibilitzi els terminis per reduir el dèficit públic, opinió que també comparteix el PSOE.

Precisament, Rajoy va aprofitar la seva compareixença després de la reunió de Rivera per anunciar i posar en valor una dada: el 2015 es va tancar amb un dèficit públic del 4,5 per cent del PIB.

Rivera demana sentit d'Estat

Rivera va sortir d'aquesta trobada amb una petició molt clara per a Rajoy i Sánchez: que tinguin sentit d'Estat i intentin entendre's perquè, com va dir, ell no pot fer «els deures» a cap partit. «Ja són grandets», va ironitzar el líder de Ciutadans, que va tornar a insistir en la necessitat que aquests tres partits s'entenguin perquè hi pugui haver un Govern «constitucionalista» i «reformista d'àmplia majoria».

Rivera va dir a més que la societat ha de saber que hi ha tres partits constitucionalistes als quals «els separatistes no venceran», i va advertir que qualsevol acord de govern en el qual estigui Ciutadans ha d'incloure expressament el compromís que no hi haurà cap referèndum independentista.

En la reunió, Rivera no va demanar al president del Govern en funcions que canviï el seu «no» a la investidura de Sánchez per una abstenció, perquè -com va recordar Ciutadans- encara no ha arribat a un acord amb els socialistes i fins i tot pot ser que no es produeixi

Rajoy, per part seva, no va demanar a Rivera el seu suport explícit, perquè, com va recordar, no és ell, sinó Pedro Sánchez, qui comparèixera al primer debat d'investidura, tot i que de nou va destacar que no renuncia a defensar, si arriba el moment, la seva candidatura. La lluita contra la corrupció va estar present a la reunió i el líder de Ciutadans es va queixar a Rajoy que ni el seu partit ni el seu Govern hagin fet «prou» per frenar-la.