Ciutadans va considerar que la reunió entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez "no és una bona notícia per als espanyols" i reflecteix "la vella política", alhora que va demanar "diàleg i construir ponts". El portaveu d'economia de Ciutadans al Congrés, Toni Roldán, i la portaveu a l'Ajuntament de Madrid, Begoña Villacís, van coincidir a afirmar que "no parlar no serveix, cal construir ponts i fer polítiques transversals, que és el que ens demanen els espanyols". Roldán va recordar que Ciutadans ha arribat a la política per fer reformes i canviar les qüestions més urgents que necessita el país. En aquest sentit, es va referir a la reforma laboral, la reforma de les institucions i la reforma educativa. Sobre les negociacions amb el PSOE va dir que "estan obertes i cada vegada ens anem acostant més als detalls. Queden uns quants dies i continuaran les reunions per intentar arribar a acords". Roldán va assegurar que "no farem cap pacte a condició de fer cap referèndum" i va advertir que "la corrupció té un enorme cost econòmic". efe/Ddg madrid

El cap del Govern, Mariano Rajoy, va reivindicar ahir el dret del PP a presidir el pròxim Executiu i a "plantar cara per fer-ho", i va advertir que l'única alternativa a un encapçalat per ell és "un govern de Podem presidit per Sánchez i amb el suport dels independentistes". Rajoy va tornar a justificar la seva decisió de no sotmetre's a una sessió d'investidura pel fet que, en no comptar amb el PSOE, no tenia prou suports per superar-la amb èxit i no estava disposat a "enganyar els espanyols". Però va insistir en la seva disposició a provar-ho en el futur. "Si el senyor Sánchez no aconsegueix la seva pretensió -va assenyalar-, el Partit Popular està disposat, si té els suports suficients, a anar al Congrés a defensar el seu programa i sotmetre's a la votació de les Corts".

Un dia després de la seva reunió amb el líder del PSOE que va certificar l'absència total d'acord entre tots dos, Rajoy es va reunir a Múrcia amb la direcció autonòmica del PP i va ratificar la seva aspiració a un govern presidit per ell i que compti amb el suport dels socialistes i de Ciutadans. "El Partit Popular reivindica la seva victòria i el seu dret a presidir el nou govern perquè és el que han dit els espanyols", va proclamar entre aplaudiments dels assistents a la reunió.

Va reconèixer que hi ha una altra opció diferent a la seva proposta, però suggerint que la iniciativa d'aquest altre govern seria de Podem. "Només hi ha una alternativa. Un govern de Podem presidit per Sánchez i amb el suport dels independentistes", va explicar abans d'alertar que això suposaria "un torpede a la línia de flotació de l'economia espanyola, de la creació d'ocupació i de la Constitució". Seria un Executiu que ha confiat que mai arribi a ser realitat, però que va garantr que seria "combatut democràticament per tot el Partit Popular".

Rajoy va reconèixer que Sánchez podria ser investit però no podria governar "amb nou o deu partits que pensen absolutament diferent sobre temes tan importants com la nació espanyola". En referència a això, va precisar que sense el suport tàcit o exprés dels independentistes catalans, Sánchez no seria president i que, "si governa amb ells, malament, molt malament per a Espanya".

Una decisió urgent

El president en funcions va avisar que Espanya necessita ja un nou govern i va acusar Sánchez de retardar de manera indefinida el seu intent d'investidura per fer "propaganda política". "Que parli amb Podem i tots els altres i ens diguin si es posaran d'acord o no, perquè no es pot estar indefinidament així i per raons partidistes" quan, va recordar, hi ha riscos econòmics i partits que amenacen la unitat d'Espanya.

Per part seva, el president del PP andalús, Juanma Moreno, va asseverar que "no permetré que es tracti el PP com a un partit hipòcrita, de corruptes, incapaç de lluitar contra la corrupció". "Som honestos i transparents", va defensar Moreno a Almeria, on va presidir el Consell d'Alcaldes del PP andalús. "A mi ningú m'ha de donar cap lliçó des del punt de vista de l'honestedat, i per descomptat qui no me la donarà són els nostres adversaris del PSOE", va dir.