L'advocat de l'expresident francès Nicolas Sarkozy va defensar que el seu client només està imputat per una «infracció formal» a la campanya electoral de 2012 i va destacar que, independentment de les acusacions, podria ser candidat als comicis presidencials de l'any que ve.

Sarkozy va ser imputat dimarts després de ser interrogat durant dotze hores pels jutges que investiguen el cas Bygmalion, en què s'analitzen les suposades irregularitats de finançament durant la campanya electoral de 2012. Els magistrats sospiten que podria haver excedit el límit de despeses, una «infracció merament formal» en opinió del seu advocat, Thierry Herzog.

En aquest sentit, l'advocat va assegurar que a l'expresident no se li ha imputat cap delicte relatiu a una possible trama de doble comptabilitat i falsos rebuts. Sarkozy és considerat «testimoni assistit» -a mig camí entre el testimoni i l'imputat- per als càrrecs d'abús de confiança, frau i ús de documentació falsa.

La implicació de Sarkozy en el procés no ha de significar que acabi assegut a la banqueta com a acusat, però sí enterbolirà la seva imatge en uns mesos clau en la carrera per l'Elisi. L'antic mandatari, de 61 anys, aspira a presentar-se de nou a la Presidència al capdavant dels Republicans.

Herzog es va referir a aquesta possibilitat i va deixar clar que les investigacions en marxa no tomben cap aspiració política: «Ser imputat no impedeix ser candidat a les presidencials». Així mateix, també va negar una possible dificultat de cara a les primàries de la seva formació, si bé va evitar confirmar una candidatura que -almenys de moment- tots donen per segura.

La justícia intenta determinar si Sarkozy no només es va beneficiar d'aquest sistema, l'existència del qual han admès dirigents de Bygmalion, sinó si el coneixia i el va encoratjar.

El cas, que inicialment es va centrar en Bygmalion i en l'entorn del llavors president de la UMP, François Copé -aquest va haver de deixar el seu càrrec per l'escàndol a la primavera de 2014-, s'ha ampliat a altres despeses imputades a la desapareguda UMP.