El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha traslladat aquest dijous al primer ministre britànic, David Cameron, i a altres líders europeus que l'escenari més probable és que hi hagi unes noves eleccions generals a Espanya el dia 26 de juny.

Rajoy ha comentat la situació política espanyola en algunes de les converses que ha mantingut amb diversos caps d'Estat i de govern de la Unió Europea (UE) amb motiu de la reunió del Consell Europeu.

Al costat de les imatges en les quals se'l veu xerrant amb Cameron, s'escolta el cap de l'Executiu espanyol explicar-li que la sessió d'investidura a la qual es presentarà el líder del PSOE culminarà amb una votació al Congrés el dia 5 de març. "Jo crec que no se'n sortirà", afegeix Rajoy abans d'explicar al seu homòleg britànic que "el més probable és que hi hagi eleccions el 26 de juny".

Aquesta és la data en la qual haurien de celebrar-se els comicis si ningú aconsegueix superar una sessió d'investidura dos mesos després de la primera votació a la qual es sotmetrà Sánchez.

Al comentar-li la data del 26 de juny, Cameron li ha traslladat que aquest pot ser també el dia en què se celebri el referèndum que pretén convocar al Regne Unit perquè els britànics es pronunciïn sobre la seva permanència en la UE.

Rajoy també ha expressat la seva impressió que caldrà repetir les eleccions en la conversa que ha mantingut amb el primer ministre d'Estònia, Taavi Roivas. En les imatges de la seva xerrada se'l sent comentar que la situació és complicada i és probable que calgui tornar a convocar eleccions. A més, també li explica al seu homòleg el repartiment de forces ("un partit té 69 escons, un altre 40 i després hi ha uns quants amb 7 o 8") i li assegura que és "un embolic enorme".