L'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato va defensar l'origen «lícit i legítim» de les seves activitats professionals davant del jutge Serrano-Arnal, que no li va imposar cap mesura cautelar i ha mantingut tant el secret de sumari com la seva situació processal com a investigat (imputat). Des de la seva arribada als jutjats poc després de les nou del matí, moment en què va ser increpat per un petit grup de preferentistes, Rato va romandre al jutjat d'Instrucció número 31, que investiga l'origen de la seva fortuna i on està acusat de diversos delictes fiscals, blanqueig de capitals i corrupció entre particulars.

Rato va declarar davant el titular del jutjat durant aproximadament uns 40 minuts, en els quals va aprofitar per traslladar tant al magistrat com a la fiscal que tota la seva activitat professional ha estat «declarada i tributada».

Es tracta de la tercera ocasió en què Rato compareix davant Serrano-Arnal, després fer-ho al juliol de l'any passat -encara que llavors es va negar a declarar-, i a l'octubre, moment en el qual el magistrat li va retirar el passaport. «He tornat a declarar davant el titular del Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid, per tercera vegada i de nou sota secret de sumari i he respost a totes les preguntes del jutge i la fiscal sobre la meva activitat professional en els últims anys», va explicar el també exdirector gerent de l'FMI. Rato, que sempre ha defensat que els béns que ha tingut a l'estranger són d'origen familiar i s'han declarat a Hisenda voluntàriament, va abandonar els jutjats poc desprésde les cinc de la tarda.

Al costat d'ell, van declarar el seu advocat i exadministrador de Kradonara 2001, epicentre de l'entramat societari de Rato, Domingo Plazas, així com altres dues persones, en qualitat d'investigades i a les quals el jutge tampoc va modificar la seva condició processal. Així mateix, van declarat dos testimonis., tots ells van responre a les preguntes i cap es va acollir al seu dret de no contestar.

El jutge investiga els moviments de capitals executats per Kradonara 2001, que va rebre de l'estranger 6,5 milions d'euros, dels quals una mica més de 3 milions va obtenir a través de Vivaway.