El Regne Unit i els seus 27 socis comunitaris van aconseguir després de dos dies d'intenses negociacions tancar un acord dirigit a convèncer els votants britànics perquè donin suport a la permanència del país en el bloc comunitari en el referèndum. Els caps d'Estat i de Govern de la UE van arribar a aquest acord després de dues intenses jornades de negociacions i després que els líders avaluessin en un sopar a 28 l'últim projecte. Aquest inclou un compromís entre el Regne Unit i els països de l'est d'Europa pel que fa al fre d'emergència per a restringir les prestacions a treballadors comunitaris i la indexació de les ajudes per fill.

Pel que fa al primer punt, el Regne Unit podrà restringir durant els quatre primers anys del seu contracte les prestacions socials als treballadors comunitaris i podrà recórrer a aquest mecanisme durant un període de set anys, sense pròrrogues. Pel que fa a la indexació dels beneficis que els treballadors comunitaris perceben per fill, l'acord final recull un període de transició de quatre anys, fins al 2020, per a aquells empleats que ja reben una ajuda.

El text també estableix principis per garantir el respecte mutu entre els estats membres que volen avançar en l'aprofundiment de la Unió Econòmica i Monetària i els que no, com el Regne Unit, per al que hi haurà un «mecanisme» mitjançant el qual un país que no participa en l'euro pot indicar la seva oposició raonada a una mesura legislativa i elevar-la al Consell. No obstant això, el document precisa que aquesta mesura en cap cas pot servir per vetar les decisions de l'eurozona i que el procés ha de produir-se de manera urgent per no influir en els mercats.

Per dirimir les diferències en les interpretacions sobre una Unió cada vegada més estreta, el text recull que aquesta referència no s'aplica al Regne Unit, que no vol una major integració política. En el text final s'esmenta la possibilitat d'introduir canvis en els tractats en el futur per recollir alguns elements del nou equilibri amb el Regne Unit.

El primer ministre del Regne Unit, David Cameron, va assegurar que l'acord aconseguit amb els seus socis comunitaris és suficient per fer campanya pel «sí» a la permanència del país a la Unió Europea de cara al referèndum. «Crec que l'acord és suficient per recomanar que el Regne Unit segueixi a la Unió Europea», tenint «el millor de cada món», va assenyalar Cameron.

Estatus especial

El primer ministre britànic considera que el pacte dóna un «estatus especial al Regne Unit a la UE» i va anunciar que avui el presentarà al seu Gabinet a Londres. «He negociat un acord que atorga al Regne Unit un estatut especial a la UE, el recomanaré al matí al Gabinet», va afegir.

Va destacar que els altres 27 líders europeus s'han compromès a fer «reformes concretes» en les quatre qüestions en què Londres reclamava canvis com són la governança econòmica, la competitivitat, la sobirania i els beneficis socials i lliure circulació. Cameron va reconèixer que encara té dubtes sobre la UE com a organització, però va considerar que atès el context d'inestabilitat econòmica, no és el moment que el país abandoni el club comunitari.

El president del Govern, Mariano Rajoy, va elogiar l'acord entre la UE i el Regne Unit, que creu que és una mostra d'«integració, i no de disgregació» perquè aquest és «el sentit de la història».