Fa una mica més de dos mesos que el Ministeri de l'Interior va posar en marxa "Stop radicalismes", una iniciativa que, entre d'altres objectius, persegueix la implicació dels ciutadans per avisar de possibles casos de radicalització. De moment està tenint èxit i ja ha rebut 1.030 comunicacions.

Així ho detallen responsables del Centre de Coordinació d'Informació sobre Radicalització, la sala de recepció d'aquestes comunicacions dependent del Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, atesa les 24 hores del dia per personal qualificat.

Amb una mitjana de 14 comunicacions diàries, els responsables del CCIR consideren aquesta xifra "bastant positiva", com demostra a més que la meitat de les quals, unes 500, van ser valorades d'interès pels experts del centre de coordinació.

El 27 % de les comunicacions rebudes té amb veure amb els signes de radicalització per canvis de conductes i comportaments que observen els ciutadans en el seu entorn; el 15%, amb centres de culte "il·legals"; el 12%, amb problemes de convivència; l'11% amb menors o l'absència d'aquests i un 4% amb possibles combatents que han pogut viatjar a llocs de conflicte.