El candidat republicà Jeb Bush va anunciar ahir la seva retirada en la lluita presidencial dels Estats Units, després dels mals resultats obtinguts en les primàries d'Iowa, Nou Hampshire i les del mateix dissabte a Carolina del Sud. "Aquesta nit -en referència a ahir- suspenc la meva campanya", va dir Bush als seus seguidors clarament emocionat en saber-se que en les primàries de Carolina del Sud només havia aconseguit un 10% dels vots.

Durant les seves breus paraules, va agrair al seu germà, l'expresident nord-americà George W. Bush, i a la seva mare Barbara, haver ?participat al seu costat en el que van ser els seus últims dies de campanya. "Els Estats Units realment els estima i els respecta", va subratllar.

Bush, que va arrencar la campanya com el favorit per fer-se amb la candidatura republicana, a l'hora de la veritat no va aconseguir mai encapçalar les enquestes i sempre es va trobar per darrere de rivals com Donald Trump o els senadors Ted Cruz i Marc Rubio, tot i l'enorme múscul financer amb què partia. D'aquesta manera, doncs, es buida una mica el ?pano?rama de cara a la candidatura republicana, on segueix al capdavant Donald Trump.

Victòries de Clinton i Trump

Precisament Trump, juntament amb l'exsecretària d'Estat, Hillary Clinton, van sortir ahir enfortits en les seves aspiracions presidencials després dels caucus demòcrates a Nevada i els dels republicans a Carolina del Sud. En aquest sentit, en la contesa demòcrata a Nevada, i amb el 89% de l'escrutini realitzat, Clinton va obtenir el triomf després de rebre el 52,6% de suport enfront del 47,3% que va defensar com a senador per Vermont Bernie Sanders. La victòria de Clinton a Nevada, un estat en el qual partia com a favorita, va ser ajustada i va reflectir la recuperació de Sanders que els sondejos anticipaven en els últims dies. Així doncs, la cita de Nevada figurava com una parada simbòlica, ja que a diferència d'Iowa, on Clinton va vèncer per la mínima, i Nou Hamphsire, on Sanders va guanyar amb comoditat, el conegut com "l'estat del joc" va mostrar més diversitat.

En el seu discurs després de la victòria, Hillary Clinton va assegurar que "els nord-americans tenen dret a estar enfadats, però també famolencs de solucions de veritat". "Alguns poden haver dubtat de nosaltres, però nosaltres mai vam dubtar de nosaltres mateixos", va afegir.

Pel que fa a la lluita per ser l'aspirant republicà, Donald Trump va reforçar les seves opcions en obtenir a Carolina del Sud la segona victòria consecutiva després d'haver-se imposat amb anterioritat a Nou Hampshire. Amb l'escrutini realitzat al 99%, Trump va vèncer amb comoditat (32,5% dels vots) seguit del senador d'origen cubà per Florida Marco Rubio (22,5%) i el també senador d'ascendència cubana per Texas Ted Cruz (22, 3%). Molt per darrere van quedar els precandidats Jeb Bush (7,8%), John Kasich (7,6%) i Ben Carson (7,2%).