El primer ministre britànic, David Cameron, va defensar els avantatges de romandre en una Unió Europea (UE) «reformada» davant un Parlament en què més d'un centenar de diputats van expressar la seva intenció de fer campanya per trencar els llaços amb el bloc comunitari. La majoria dels parlamentaris que aposten pel «Brexit» són membres del Partit Conservador que dissenteixen de la línia oficial, entre ells l'alcalde de Londres, Boris Johnson, que no va perdre l'oportunitat de criticar des de la bancada tory l'acord aconseguit divendres a Brussel·les.

Johnson, erigit en una de les cares més visibles del bàndol eurescèptic davant el referèndum del 23 de juny, va posar en dubte durant una tensa sessió que el pacte amb els 27 socis comunitaris hagi tornat cap «sobirania» a Londres.

El cap del Govern, per a qui el Regne Unit ha de «liderar» la UE «des de dins», va respondre a les crítiques destacant que l'acord «retorna poders en economia i immigració» i, sobretot, aparta «per sempre» el país del propòsit de forjar una Unió cada vegada més estreta. «Hem aconseguit un estatus especial i hi ha l'oportunitat de seguir construint sobre el que ja tenim, protegir la nostra gent i impulsar la nostra prosperitat. Aquesta és l'opció que hauríem de triar», va afirmar.

Cameron va adoptar un to vehement per combatre la idea que votar «no» a la UE en el referèndum de juny podria servir per forçar Brussel·les una negociació encara més profunda i convocar tot seguit una segona consulta, una proposta que va suggerir fa mesos Johnson i que ha tornat a prendre força en els cercles polítics de Westminster. «Aquesta és una decisió vital per al futur del nostre país i hem de deixar clar que és una decisió final», va dir Cameron, que va destacar que si l'opció de sortir de la UE guanya la votació s'iniciarà un procés de dos anys per abandonar el bloc.

El líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va coincidir a criticar un acord que considera «decebedor» i que no soluciona «cap dels problemes» dels britànics. Amb tot, Corbyn va destacar que una «majoria aclaparadora» del Partit Laborista farà campanya per mantenir-se a la UE.