El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va considerar que la trobada secreta entre els líders del PSOE, Pedro Sánchez, i Ciutadans, Albert Rivera, mentre els socialistes negociaven amb Podem, IU i Compromís, demostra que estan «prenent el pèl a algú». «Aquí li estan prenent el pèl a algú, hi ha algú que acabarà tenint un problema», va destacar Rajoy en una entrevista a 13TV, on va criticar que els socialistes negociessin a la mateixa hora i al mateix lloc -el Congrés- amb dos partits com Podem i Ciutadans, que «són incompatibles». Després d'indicar que en política «convé tenir clar» a on es va, fixar els objectius i treballar per aconseguir-los, Rajoy va reiterar els seus dubtes sobre «això d'estar jugant amb uns i amb altres, filtrant i dient una cosa i la contrària». Amb tot, va jutjar que «si Ciutadans vol donar-li el suport al PSOE té tot el dret a fer-ho», si bé va deixar clar que el PP també té «tot el dret» a dir que no donaran suport a Pedro Sánchez, «entre altres coses perquè no ha guanyat les eleccions». efe/ddg madrid

Representants del PSOE es van reunir ahir a la tarda amb l'equip negociador de Ciutadans per intentar tancar un per a la investidura de Pedro Sánchez, al mateix temps que en una altra sala del Congrés dels socialistes celebraven una sessió «a quatre» amb Podem, IU i Compromís. Les negociacions del PSOE amb Ciutadans avancen amb certes dificultats i, de fet, el president del partit, Albert Rivera, va reconèixer que estan tan a prop d'aconseguir un acord com d'aixecar-se de la taula de negociació. En tot cas, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es va reunir en secret amb Rivera al Congrés durant una hora.

Els principals esculls en la negociació entre PSOE i Ciutadans segueixen sent la política fiscal i laboral, segons fonts del partit d'Albert Rivera, que van insistir que el seu objectiu és arribar a un «acord global» en el qual no estan «pendents de l'altra sala», en al·lusió a l'anomenada «sala vermella», on es van reunir els equips negociadors del PSOE, Podem, IU i Compromís.

Pel que fa a aquesta reunió dels partits d'esquerres, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va advertir a Podem, IU i Compromís que el canvi només serà possible si a l'acord de govern se suma a Ciutadans. «Si volem que hi hagi canvi, serà des de la transversalitat», va assegurar el portaveu socialista.

Hernando va agrair a Alberto Garzón «per haver aconseguit, per fi, que Podem s'hagi assegut amb el PSOE per parlar dels temes de fons: què volem fer amb un Govern de canvi». Hernando va lamentar, però, haver perdut 15 dies, «tots sabem per què», va dir, en al·lusió al partit de Pablo Iglesias. «Amb 161 suports no hi haurà canvi. El canvi de veritat només es produirà si hi ha transversalitat... Seguirem parlant amb el PNB, amb Coalició Canària, amb Ciutadans. Seguirem parlant amb tots», va destacar el socialista.

El portaveu de Podem al Congrés, Íñigo Errejón, es va mostrar optimista respecte a la possibilitat d'arribar a un acord amb els socialistes en matèria programàtica, però va insistir que per assegurar el compliment de les polítiques públiques consensuades ha d'haver-hi un govern de coalició. Segons va explicar Errejón, tenint en compte allò vist a la reunió amb IU i Compromís, la possibilitat d'un acord «està a l'abast de la mà».

De fet, PSOE i Podem van acordar mantenir una reunió bilateral avui mateix i van tancar una agenda de treball amb sis punts: política econòmica; política social i estat del benestar; regeneració democràtica i lluita contra la corrupció; reforma territorial; relació amb la UE i política exterior; i, finalment, les garanties perquè aquestes polítiques públiques siguin una realitat.

Aquest serà el «carril» pel qual, segons Errejón, circularan les converses de Podem amb el PSOE, que intentarà tancar primer les coincidències programàtiques i després les «garanties», que consisteixen a no donar «un xec en blanc» als socialistes, sinó conformar un govern de coalició.

Compromís considera que és possible arribar a un pacte d'esquerres amb el PSOE, Podem i IU-UP, després de la primera reunió. «És un avanç i segueixo sent optimista», va dir Joan Baldoví.