El president dels EUA, Barack Obama, va assegurar que clausurar la presó de Guantánamo equival a «tancar un capítol» de la història del país, en presentar el seu pla per traslladar a una «localització segura» dins dels Estats Units els detinguts que no puguin ser transferits a tercers països. En una compareixença a la Casa Blanca, Obama va explicar, a més, que el seu pla permetrà «estalviar» diners als contribuents i va demanar als congressistes un diàleg «honest» per intentar tancar la presó, situada a Cuba i en la qual romanen 91 detinguts.

Acompanyat del seu vicepresident, Joseph Biden, i el seu secretari de Defensa, Ashton Carter, Obama va destacar que mantenir oberta la presó és «contraproduent» per a la lluita antiterrorista, contrari als valors dels EUA, «soscava» la seguretat nacional en lloc d'enfortir-la i perjudica les relacions del país amb nacions aliades.

El president nord-americà va assenyalar que ha estat «set anys», des de la seva arribada a la Casa Blanca al gener de 2009, treballant per intentar tancar Guantánamo i va prometre seguir fent-ho fins que conclogui el seu mandat d'aquí a onze mesos. «No vull traslladar el problema de Guantánamo al següent president, no importa qui sigui», va afirmar Obama.

Segons van avançar alts funcionaris del Govern, el pla per tancar la presó de Guantánamo que el Pentàgon ha enviat al Congrés preveu transferir entre 30 i 60 presos a territori nord-americà.

La proposta considera tretze localitzacions diferents als EUA per ubicar aquests presos, sense recomanar-ne cap en particular. Aquestes tretze localitzacions inclouen presons ja existents a estats com Colorado o Carolina del Sud, així com la construcció de noves instal·lacions a algunes bases militars del país.

Per part seva, el senador i candidat a les primàries republicanes Marco Rubio va impulsar una proposta de llei per la qual el president nord-americà no pot transferir el territori de la base naval de Guantánamo a Cuba ni fer cap modificació sense autorització del Congrés. «El règim de Castro ja està estafant el poble nord-americà i ara demana la devolució de la base», va afegir Rubio.