La investidura del líder socialista, Pedro Sánchez, s'ha avançat al proper 1 de març, en una polèmica decisió que va anunciar el president del Congrés, Patxi López, i que va rebre les crítiques del Partit Popular i Podem. El debat d'investidura començarà així el dimarts dia 1 a la tarda amb la intervenció de Sánchez -sense límit de temps- per explicar el seu programa de Govern, i continuarà a les nou del matí del dia següent amb les intervencions dels grups, les rèpliques del candidat i la primera votació.

Si, com es preveu, el líder socialista no aconsegueix ser investit en la primera votació, per al que requereix majoria absoluta, la segona, en què en tindria prou amb la majoria simple, tindria lloc igualment el dissabte 5 de març.

Patxi López va justificar l'avançament en la necessitat de quadrar les dates perquè, cas de no haver-hi investidura, les noves eleccions se celebrin el diumenge 26 de juny, ja que és necessari que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publiqui el decret de convocatòria el 3 de maig. La Constitució estableix un termini de dos mesos, «a partir de la primera votació d'investidura» per a la dissolució de les Corts i la convocatòria de noves eleccions, als quals cal afegir els 54 dies que, segons la normativa electoral, han de transcórrer per a la celebració dels comicis.

La proposta de López va ser avalada pel PSOE i Ciutadans i criticada pel PP, que es va oposar a que el primer dia de debat parli només Sánchez, i per Podem, que, tot i que va mostrar el seu acord amb l'avançament, va demanar que la sessió comenci el dia 1 al matí i no a la tarda. Davant el desacord, López va fer ús de la seva potestat com a president per ordenar el debat «amb garanties de seguretat». El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va acusar el president del Congrés d'actuar «al servei» de Pedro Sánchez.