El PSOE i Ciutadans van arribar a un principi d'acord de legislatura que serà ratificat avui a les executives d'ambdós partits i que Podem veu abocat al fracàs perquè, va advertir, el líder socialista, Pedro Sánchez, segueix sense comptar amb els suports suficients per a la seva investidura. L'acord, al qual encara li queden alguns serrells i que permetria a Sánchez tenir assegurats de moment 130 vots favorables, ha estat possible després que Sánchez acceptés la reforma de la Constitució que proposava Ciutadans, així com un pla amb mesures fiscals i laborals.

La reforma de la Constitució, de cinc punts, suprimiria les diputacions provincials, que serien substituïdes per consells d'alcaldes. També limitaria el mandat del president del Govern a vuit anys, reduiria a la meitat -de 20 a 10- els membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), eliminaria els aforaments de senadors i diputats al Parlament estatal i als autonòmics i reduiria de 500.000 a 250.000 les signatures exigides per presentar una iniciativa legislativa popular al Congrés. No se suprimiria el Senat, com demanava Ciutadans, encara que es rebaixaria el nombre d'escons a uns 80, dels 266 actuals. A falta de la lletra petita, el PSOE es compromet a no apujar l'IRPF i baixarà l'IVA cultural a un tipus encara per concretar.

Els dos partits coincideixen totalment en la seva defensa de la unitat d'Espanya i el rebuig a qualsevol referèndum sobre el futur de Catalunya. La consulta catalana segueix sent un dels principals punts de fricció amb Podem i amb les «confluències».

Pablo Iglesias, que es va reunir amb el PSOE i els independentistes catalans d'ERC i DL, confia encara en convèncer Sánchez de la necessitat d'un govern de coalició amb Podem i es va comprometre a no aixecar-se de la taula de negociació sempre que hi hagi una esperança d'aconseguir-ho.

Per a Iglesias, l'acord anunciat per PSOE i Ciutadans no pot ser un pacte de govern ni d'investidura, perquè no és real ni encara que el ratifiquin les executives d'ambdós partits ni «encara que el ratifiqui el Papa», va ironitzar. El líder de Podem va confirmar que en un debat d'investidura el seu vot serà «no» a tot el que no sigui un govern de canvi i de progrés i no contempla l'abstenció davant aquest acord amb Ciutadans, que, va recordar, no garanteix els suports suficients.

«No em puc imaginar que Pedro Sánchez decideixi autoexcloure's, perquè en qualsevol cas, si arriba a un acord amb PP i Ciutadans, sembla que s'autoexclou com a president i, si es presenta a una investidura sense els vots necessaris, s'exclou també», va alertar.

Malgrat això, les comissions negociadores de PSOE, Podem, IU i Compromís tornaran a reunir-se avui a la tarda per intentar acostar posicions d'un programa de govern en clau d'esquerres.

Després de la reunió d'ahir, el portaveu d'IU, Alberto Garzón, va demanar al PSOE que doni suport a un Govern «de resistència» a favor de les classes populars i que no es deixi «seduir» per les polítiques neoliberals i de la «troica» europea que defensen el PP i Ciutadans.

Davant la falta dels vots necessaris, el portaveu d'En comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, va advertir que amb l'acord PSOE-Ciutadans no n'hi ha prou.