Àustria i nou països dels Balcans Occidentals van acordar a Viena reforçar la seva cooperació per frenar l'onada migratòria amb noves mesures nacionals i regionals, amb l'objectiu declarat de «forçar» una resposta comuna dels països de la Unió Europea (UE) a la crisi dels refugiats. La ministra d'Interior austríaca, Johanna Mikl-Leitner, va destacar que «no es pot seguir com l'any passat», quan centenars de milers de refugiats i immigrants van passar per l'anomenada ruta balcànica per arribar a Àustria, Alemanya i altres països com Suècia.

En una declaració conjunta, els deu estats que es van reunir a Viena destaquen la necessitat d'una «gestió eficaç de la migració», el que exigeix ??«més coordinació i cooperació, sempre en compliment del dret internacional i europeu». Recorden que les persones necessitades de protecció han de rebre ajuda «com més aviat possible i el més a prop possible dels seus països d'origen», mentre que aquells que arriben a Europa han de ser repartits millor pels Estats europeus. Per altra banda, van destacar que el «dret a l'asil no conté el dret de triar el país», alhora que «s'han d'evitar càrregues excessives a alguns socis».

La conferència va acordar «intensificar notablement la cooperació i el suport mutu» al llarg de la ruta balcànica, inclòs l'enviament de policia a les fronteres més afectades per l'onada migratòria, en particular els límits entre Macedònia i Grècia. De fet, el gran absent de la reunió de Viena va ser Grècia, primer país d'entrada per als refugiats a la UE, on solen arribar a través del mar Egeu des de Turquia.

El tancament de les fronteres a la ruta dels Balcans per als ciutadans afganesos ha deixat en una complicada situació Grècia, que es prepara per a la possibilitat real d'esdevenir un gran campament per a milers de refugiats que s'han quedat atrapats al seu territori. Ahir hi havia 2.800 persones encallades al campament de trànsit entre Grècia i Macedònia esperant l'autorització per poder continuar el seu viatge al centre i nord d'Europa.

Per part seva, el primer ministre d'Hongria, el conservador Viktor Orbán, va anunciar que el seu Govern organitzarà un referèndum sobre el pla europeu de quotes obligatòries per distribuir els refugiats entre els països comunitaris. «Vol que la UE disposi, sense el consentiment del Parlament d'Hongria, sobre l'assentament de ciutadans no hongaresos a Hongria?», serà la pregunta.