El jutge José de la Mata va enviar a la presó els tres membres d'una cèl·lula gihadista detinguts a Ceuta, entre ells el seu presumpte líder, Hamed Anderraman Ahmed, el conegut com «el talibà gironí», que va viure a Girona i?Cassà de la Selva durant els anys 1996 i 1997. El jutge els acusa de reclutar menors de Ceuta per a la seva incorporació a les files de l'organització terrorista Estat Islàmic.

El magistrat de l'Audiència Nacional va adoptar aquesta decisió a petició del fiscal Daniel Campos, que acusa d'integració en organització terrorista aquests tres detinguts dimarts passat en una operació policial a la popular barriada del Príncep de Ceuta.

Els investigadors creuen que el grup tenia la «decidida voluntat i la plena disposició de realitzar accions terroristes en territori espanyol» i és el que investiga ara el jutge en una causa que està declarada secreta. Els detinguts havien gestionat una sèrie de contactes en el seu entorn amb l'objectiu d'adquirir armes i substàncies per fabricar explosius.

En comprovar que un dels presumptes dirigents d'aquesta cèl·lula era el «talibà gironí», els investigadors van deduir que es tractava d'un grup perillós, tenint en compte la instrucció militar que va rebre a l'Afganistan fins a la seva detenció el 2002.

Ahmed va ser lliurat a Espanya pels Estats Units al febrer de 2004 després de romandre dos anys pres a Guantánamo i, després de ser condemnat per l'Audiència Nacional a sis anys de presó per integració en l'organització terrorista Al-Qaeda, va quedar finalment en llibertat en absoldre'l el Tribunal Suprem.