El fiscal argentí Ricardo Sáenz va assegurar en un dictamen que el seu col·lega Alberto Nisman, encarregat del cas AMIA i trobat mort en estranyes circumstàncies al gener de 2015, va ser víctima d'homicidi. «Coincideixo amb els apel·lants en què l'objecte processal d'aquesta causa fins al moment el constitueix la hipòtesi que Alberto Nisman ha estat víctima del delicte d'homicidi», va assenyalar el dictamen del fiscal general davant la Cambra del Crim.

Sáenz va explicar que la investigació hauria de ser continuada per la Justícia Federal de Buenos Aires, «que és la que té la competència més àmplia per conèixer i dilucidar quina de totes les hipòtesis implicades resulta finalment aplicable al fet». «En cas contrari es posaria en risc la legalitat i s'afectaria la garantia del jutge natural», va afegir.

Nisman, que s'encarregava de la investigació de l'atemptat contra la seu de la mutualista jueva AMIA, que va causar 85 morts el 1994, va ser trobat mort amb un tret al cap al seu domicili el 18 de gener de 2015, hores abans de comparèixer al Congrés per explicar la denúncia contra Cristina Fernández per encobriment de terroristes iranians.

El fiscal basava la seva denúncia en l'acord d'entesa subscrit entre l'Argentina i l'Iran el 2013 i que, segons Nisman, implicava encobrir els sospitosos de l'atac a l'AMIA a canvi d'impulsar l'intercanvi comercial de grans argentins per petroli iranià.

La denúncia va ser finalment arxivada al maig de l'any passat. Així mateix, més d'un any després, la investigació sobre la mort de Nisman segueix estancada i sense un dictamen oficial sobre les circumstàncies del decés.

Entre els punts que tracta en el seu dictamen, Sáenz diu que Nisman es trobava «satisfet, de bon ànim, plenament convençut de la justícia de les seves accions» davant la compareixença que es disposava a fer al Congrés, i no «deprimit».

El fiscal Ricardo Sáenz va assegurar que els estudis pericials que s'han realitzat sobre les mans d'Alberto Nisman i sobre l'arma utilitzada en el crim demostren que s'està «en presència d'un homicidi».