La proposta de PSOE i Ciutadans d'eliminar les diputacions provincials ha revolucionat les files socialistes, ja que gairebé tots els seus presidents en aquestes institucions estan radicalment en contra de la seva supressió i també va manifestar els seus dubtes la federació andalusa. Tot això a poques hores que comencés la consulta a la militància socialista perquè es pronunciï sobre aquest acord per a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez.

El PP es va manifestar des del primer moment en contra de substituir les diputacions provincials per consells d'alcaldes, segons consta en el pacte signat per Sánchez amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, però en les darreres hores també s'han alçat veus dins del PSOE , incloses les de gairebé tots els 18 presidents de diputació que tenen.

La federació andalusa és la més nombrosa i la seva presidenta autonòmica i líder regional, Susana Díaz, va defensar el paper de les diputacions per «vertebrar i cohesionar el territori» i que hi hagi igualtat d'oportunitats, tot i que va admetre que «hi haurà coses que caldrà canviar»?perquè «és lògic» que calgui «modernitzar les institucions». Díaz es va mostrar «convençuda» que quan els partits s'asseguin a parlar de les competències de cada institució i la seva «necessitat, utilitat i eficàcia» hi haurà «grans acords».

També es va pronunciar sobre el tema el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que va valorar la «costura constitucional» que signifiquen les diputacions i i va recordar que a la Constitució es van mantenir, com a un «contrapès» a les comunitats autònomes. efe/Ddg madrid