El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar formalment per carta al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, una ?reu?nió abans del debat d'investidura per explicar-li l'acord de legislatura «reformista» assolit amb el PSOE. Rivera vol també saber de Rajoy quina és l'anàlisi que fa de les mesures incloses en el pacte pel qual Ciutadans donarà suport a la investidura de Pedro Sánchez. Un pacte que, segons el parer del partit taronja, compleix amb les propostes del document «cinc acords per al consens» que el líder del PP li va lliurar en la seva última reunió.

Rivera està convençut que les més de 200 iniciatives previstes en el document que dimecres van rubricar ell i Sánchez al Congrés ?reflecteixen les «principals demandes» que la societat necessita i a les quals els partits constitucionalistes «no poden donar l'esquena»

En aquest sentit, el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, va avançar que el PP es reunirà amb Ciutadans el proper 7 de març i va assegurar que també s'oferirà una trobada al PSOE «una vegada que fracassi la investidura» de Pedro Sánchez. «Nosaltres estarem oberts al diàleg com hem estat des del primer dia. Tenim una cita per al 7 de març amb Ciutadans i també l'oferirem al PSOE», va assenyalar el ministre.

Catalá va criticar que el secretari general del PSOE s'hagi negat «fins a disset vegades» a dialogar amb el PP per intentar arribar a un acord, quan, segons el seu parer, els dos partits comparteixen elements bàsics.

Per part seva, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va advertir que el pacte entre PSOE i Ciutadans no és producte del diàleg sinó del «projecte d'exclusió» al PP per part dels altres partits. Rajoy va assenyalar que «per més literatura que facin els signants» de l'acord, o «per més imaginació» que li vulguin posar, «l'aritmètica és tossuda» i a Espanya «només hi ha dues opcions: o un govern d'exclusió contra el PP o un govern de consens que és el que proposa el PP».

A més va advertir que «l'única majoria» que pot fer Pedro ?Sán?chez president del Govern «exigeix ??inexcusablement» la presència dels 69 diputats de Podem. «El senyor Sánchez només pot ser president amb els vots dels que volen acabar amb el nostre ordre constitucional», va afegir el líder del PP.

Paral·lelament, el PP ha enviat una carta al president del Congrés, Patxi López, en la qual li demana que reconsideri l'ordenació del debat d'investidura de Pedro Sánchez que contempla la segona votació per al dissabte 5 de març, i no descarta acudir al Tribunal Constitucional si no rectifica i vulnera la Carta Magna.

Pedro Sánchez va afirmar que espera «poc o gens» del PP perquè pugui prosperar la seva investidura, però que confia «molt» en què els partits d'esquerres, entre ells, Podem, li donin suport abans de «perpetuar» en el poder Mariano Rajoy com a president.

Sánchez va assegurar que seria «bastant incomprensible» per als votants de Podem que el seu líder, Pablo Iglesias, «voti amb Rajoy i amb el PP en contra d'un candidat socialista». «Poc o gens espero del PP, però sí espero molt dels partits a la meva esquerra, perquè espero que abans de perpetuar Rajoy com a president, votin sí o s'abstinguin per a l'elecció d'un president socialista i d'esquerres», va manifestar Sánchez.

Tot i la decisió de Podem de trencar les negociacions pel pacte entre el PSOE i Ciutadans, Sánchez va destacar que segueix amb «la mà estesa» i disposat a reprendre les converses perquè prosperi la seva investidura la setmana que ve.

El secretari general del PSOE va afirmar la seva voluntat és «dir sí a molts» dels 23 punts del document que l'expresident de la Generalitat Artur Mas va plantejar Rajoy al juliol del 2014 per millorar la situació a Catalunya.

El responsable de Relacions amb els Moviment Socials de Podem, Rafael Mayoral, va assegurar que no hi ha cap motiu per reprendre el diàleg amb el PSOE abans del debat d'investidura si manté la seva «aliança amb els representants polítics de la banca» certificada al pacte amb Ciutadans.

Mayoral va insistir que «no hi ha cap motiu» perquè les converses puguin reprendre's abans del 5 de març ?-data prevista per a la segona votació d'investidura- quan ja s'han establert les línies mestres d'una política econòmica «en contra de la majoria social ia favor dels privilegiats».