El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va obrir judici oral a 20 acusats, entre ells 5 excàrrecs del PP de València com Ricardo Costa i Vicente Rambla, per delicte electoral i falsedat a les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i les generals de 2008 i per delicte fiscal. Per aquests fets, la Fiscalia Anticorrupció demana 7 anys i 9 mesos de presó per a Ricardo Costa, Vicente Rambla, Cristina Ibáñez i David Serra, i 6 mesos i 650 euros de multa per Yolanda García, així com multes que arriben als 6.600 euros.

De la Mata envia així a judici en un mateix acte tres peces de la trama Gürtel a València (1,2 i 6) de les 5 que van ser remeses a l'Audiència Nacional en perdre els càrrecs implicats el seu aforament.

Entre els 20 acusats hi ha a més responsables d'empreses i treballadors de la trama Gürtel com el presumpte cap Francisco Correa, Pablo Crespo, el propietari de l'empresa Orange Market, Álvaro Pérez Alonso, El Bigotes, i José Ramón Blanco Balín, exvicepresident de Repsol.

Segons explica De la Mata, la investigació de tots aquests anys permet concloure l'existència d'una forma de pagament de caràcter dual per part del Partit Popular valencià, abonant part amb diners oficials (anomenats Alacant en algunes converses i documents) i una altra part presumptament en diners «amb fons aliens al circuit econòmic financer oficial (diners en B anomenats Barcelona; aquestes quantitats van anar a parar a l'anomenada Caixa B d'Orange Market i la del grup)».

En un altre ordre de coses, la Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar que es prengui declaració com a investigats a l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González i el president de l'Atlètic de Madrid, Enrique Cerezo, en el cas de l'àtic que posseeix el primer d'ells a Estepona (Màlaga).

Aquesta petició s'ha formulat davant el Jutjat d'Instrucció número 5 d'Estepona, on va prestar declaració per aquesta causa el comissari José Manuel Villarejo el passat 1 de febrer. Al costat de Villarejo també havien estat citats a declarar pel mateix assumpte aquell dia el comissari Enrique García Castaño i Enrique Cerezo, encara que aquest últim no va acudir a la cita després d'al·legar motius mèdics. El comissari Villarejo va assegurar llavors a la sortida que havia declarat com a testimoni.