Les autoritats sirianes van denunciar ahir diversos atacs "terroristes" a les províncies de Latakia (nord-oest), Hama (centre) i Deir al Zur (nord-est), en el segon dia de l'alto el foc entre el Govern i l'oposició al país àrab.

L'agència de notícies oficial siriana, SANA, que va citar fonts sobre el terreny, va afirmar que "organitzacions terroristes takfiries" (musulmanes radicals) van llançar una desena de projectils de morter contra diferents parts del nord de Latakia, on van causar "un gran nombre" de morts i ferits.

Les fonts van indicar que els atacants van disparar des de muntanyes adjacents a la frontera amb la veïna Turquia, a la qual el Govern sirià acusa de proporcionar recolzament a grups com el Front Al-Nusra, filial d'Al-Qaeda al país àrab, i altres organitzacions gihadistes.

Mentrestant, a la província de Hama, l'Exèrcit va repel·lir un assalt del Front Al-Nusra contra un lloc militar al poble de Hirbnafsa, que es va saldar amb "desenes de terroristes morts i ferits", segons SANA.

D'altra banda, almenys vint combatents del grup gihadista Estat Islàmic (EI) van morir durant operacions de l'exèrcit contra els seus amagatalls a les àrees d'Al-Ketef i Al-Masmaka, a la població d'Al-Bukamal, fronterera entre la província siriana de Deir ez-Z0r i la iraquiana d'Al-Anbar.

Violacions puntuals

El ministre d'Exteriors saudita, Adel al-Yubeir, va denunciar també que l'aviació russa i siriana havien violat en diverses poblacions l'alto el foc que va entrar en vigor dissabte entre els rebels i les forces del règim. Diversos grups armats i l'ONG Observatori Sirià de Drets Humans també van denunciar bombardejos d'avions de guerra en diverses poblacions del país.

Al-Yubeir va afegir que si Rússia té un veritable interès en el compliment de la treva, ha d'ajudar Al-Assad a complir amb aquest objectiu.

Durant el primer dia del cessament de les hostilitats, dissabte, amb prou feines es van registrar atacs aeris, i l'oposició solament en va documentar un d'helicòpters amb barrils d'explosius contra un barri de la ciutat d'Alep.

Tant el Front Al-Nusra com l'Estat Islàmic estan exclosos de l'alto el foc iniciat dissabte passat, que va ser acordat entre EUA i Rússia i que va ser acceptat pel Govern de Damasc i la Comissió Suprema per a les Negociacions, la principal aliança opositora.