.- El PSOE ha fet públiques aquest dilluns les cinc "ofertes" que ha enviat a Podem, En Comú Podem, Compromís, En Marea i Esquerra Unida -una per a cadascun- per aconseguir la seva abstenció a la investidura de Pedro Sánchez, i que inclouen una única referència a la qüestió territorial en forma d'una Llei "que promogui a tot Espanya totes les llengües com a patrimoni cultural que ens identifica". La proposta està recollida al document que l'equip de Sánchez ha enviat a En Comú Podem, on no hi consta cap referència al referèndum de Catalunya. Al document enviat als diputats de Xavier Domènech també hi consta el compromís de revisar el model de finançament i els objectius de dèficit de les comunitats autònomes "tenint en compte l'esforç fet en els últims anys", així com els de promoure la difusió de totes les llengües a través de l'Instituto Cervantes i derogar les modificacions de la legislació local introduïdes pel PP per respectar les competències de l'Estatut.

Les "ofertes" del PSOE als partits d'esquerres són cinc documents d'aproximadament 15 pàgines cadascun que tenen una part igual per a tots però també compromisos específics per a cada formació.

Bona part dels elements que contenen ja estan recollits a l'acord que els socialistes van signar amb Ciutadans -com la creació d'un ingrés mínim vital-, però també hi ha qüestions afegides, com aquesta Llei de llengües o un compromís de derogar part de la 'Llei mordassa' (consta només a la proposta enviada a Esquerra Unida).

En cap de les ofertes hi ha cap referència a la qüestió territorial de l'Estat, un punt que el PSOE ja va donar per tancat al seu acord amb C's, que incorporava un compromís explícit contra qualsevol referèndum d'autodeterminació i impulsar una reforma exprés de la Constitució per delimitar "amb precisió" les competències de les autonomies.

En el cas d'En Comú Podem els socialistes es comprometen al "compliment dels compromisos pressupostaris de l'Estat recollits a l'Estatut d'Autonomia" i a posar en marxa un programa de lloguer social mitjançant un acord amb la SAREB i altres entitats financeres. També a duplicar la dotació pressupostària en polítiques actives d'ocupació.

A més, prometen promoure una nova Llei d'Educació on es prohibeixi segregar per sexes i "desenvolupar la inversió adequada i necessària per als equipaments culturals catalans". També reduir l'IVA cultural al 10% i mantenir l'IVA del llibre al 4%.

El document enviat a Podem també inclou mesures per a les persones en situació de desnonament com una reforma de la Llei hipotecària i de la Llei de segona oportunitat, així com una aposta pel lloguer social.

També un augment del Salari Mínim Interprofessional i mesures a favor dels autònoms com una cotització reduïda de 45 euros per als qui tinguin ingressos reals inferiors al salari mínim.

A més, una nova Llei de canvi climàtic que estableixi objectius de reducció d'emissions, una moratòria al fracking, la reforma de 'l'impost del sol' i un 'fons verd' per a la transició energètica.

En aquest mateix document també recull el compromís de "paralitzar amb caràcter immediat el calendari d'implantació de la LOMCE", una universalització de l'oferta pública d'escoles infantils i matrícules universitàries d'acord al nivell de renda.

També un pacte d'estat contra la violència de gènere, un paquet de mesures contra la corrupció i una nova política d'asil dels immigrants i dels refugiats, a més de la revocació de la reforma del PP sobre la justícia universal.

La proposta que ha enviat a Esquerra Unida inclou una promesa de reforma del sistema electoral per fer-lo més proporcional, un ampli paquet de mesures contra la corrupció, una Llei d'igualtat de tracte i una de mort digna i derogar la Llei de Seguretat Ciutadana en la part que correspon als preceptes impugnats al Tribunal Constitucional. També la supressió de la presó permanent revisable.

A la part "específica" per a En Mare hi consten mesures de suport als sectors naval, pesquer i rural així com de recuperació del litoral gallec.

Per a Compromís, els socialistes han inclòs a la seva proposta -entre altres- el suport a la declaració de les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO així com la declaració de Benidorm "com a ciutat turística".