El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, va convidar ahir el líder de Podem, Pablo Iglesias, a "prendre nota" de la consulta als militants socialistes, ja que, al seu parer, "estaria bé" conèixer el que pensen les bases d'aquest partit sobre que es voti en contra de la investidura de Pedro Sánchez. "Vull pensar que Pablo Iglesias no té dubtes per triar entre Pedro Sánchez i Mariano Rajoy, perquè crec que els seus votants no en tenen", va advertir.

Luena va defensar la consulta de dissabte a les bases del PSOE, que va donar suport amb un 79% al pacte amb Ciutadans, i va llançar un missatge a Podem: "Espero que els altres, veient la jornada d'ahir (en relació amb dissabte), prenguin nota i s'ho apliquin per donar la veu als seus militants. Estaria bé que sabéssim el que opinen".

Després d'assenyalar que Iglesias ha de triar entre "canvi i continuïtat", el secretari socialista va argumentar que "ningú entendria que els partits que han vingut per canviar aquest país triessin la continuïtat de Rajoy". "Cal sumar i això és possible amb negociacions i cessions, cedir avui a Espanya és sumar i construir un canvi per transformar aquest país", va proclamar el número dos del PSOE, per a qui l'acord signat amb Ciutadans, "allunyat de vetos i bloquejos", és "la solució per a Espanya". "Ho aconseguirem", va afegir eufòric el dirigent socialista després d'assegurar als seus que estan "a temps" de sumar a Podem a un acord "incloent, plural i transversal". "Aquells que van donar un cop de porta al PSOE es trobaran el PSOE obrint la porta amb la mà estesa".

L'avís de Cospedal

Per la seva banda, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va dir ahir que el pacte entre el PSOE i Ciutadans "no és ni reformista ni de progrés" i va avisar que porta "encobert" un referèndum a Catalunya. Cospedal va insistir que el PP tornarà a oferir a les dues formacions un govern de gran coalició si fracassa la investidura de Sánchez, i va dir que el seu partit mai cedirà ni a la unitat d'Espanya ni en la creació d'ocupació.

Des de Podem, d'altra banda, el portaveu, Íñigo Errejón, va dir que no preveu noves eleccions perquè hi ha condicions per a conformar un govern en els dos pròxims mesos, i va demanar a Sánchez que negociï amb "més honestedat" i accepti que "necessita socis i no figurants". Errejón també va recordar "la remuntada" de la seva formació en l'última setmana de campanya per a les eleccions del 20-D, i va ?apuntar que estan "encara lluny de la possible repetició dels comicis", un fet que va qualificar de "bo", ja que, va dir, els resultats podrien ser "pràcticament" els mateixos.

Finalment, el secretari de Comunicació de Ciutadans, Fernando de Páramo, va assenyalar ahir que el seu partit està "molt satisfet" amb el pacte que ha aconseguit amb el PSOE per a la investidura de Sánchez. En aquest sentit, De Páramo va subratllar que l'acord signat permetrà "reformar Espanya", encara que va insistir a demanar al PP que s'hi afegeixi.