Podem va rebutjar rotundament la darrera oferta del PSOE, que en un intent final li havia enviat un document per esgotar les possibilitats d'un pacte d'investidura. Les posicions entre els socialistes i el partit de Pablo Iglesias continuen separades per un abisme que fa insalvable la votació a la qual se sotmetrà demà i divendres Pedro Sánchez. D'una manera molt nítida, Pablo Iglesias va dir que «no». El PSOE només ha acceptat una de les vuit principals objeccions programàtiques fetes al pacte signat amb Ciutadans. I això que Iglesias no va incloure entre les seves demandes altres assumptes substancials per a la seva formació com l'Estat plurinacional, el referèndum d'autodeterminació a Catalunya o la coalició de Govern.

«El PSOE ens envia diversos documents que són un talla i enganxa del seu pacte amb C's, amagant les mesures més vergonyoses», va criticar durament el líder de Podem en una primera valoració a Twitter; que va rematar amb un «això no és seriós».

El secretari general de Podem va denunciar així que la gran majoria dels punts continguts en les 16 pàgines del document ja apareixien, pràcticament de manera literal, en el paper signat dimecres passat per Pedro Sánchez i Albert Rivera.

Iglesias s'ha trobat amb que gairebé totalitat de les seus principals demandes han estat ignorades, sense cap gest de complicitat al qual agafar-se. Especialment en el terreny econòmic del pacte, que el responsable d'Economia de Podem, Nacho Álvarez, va alertar que suposa la consolidació de la «austeritat light».

El PSOE només havia acceptat anar «més enllà» en l'anomenada Llei Mordassa. On abans deia que «revisaria» els aspectes més polèmics i recorreguts al Tribunal Constitucional, ara escriu «derogar». Es tractaria d'un primer pas per a Podem, però que tampoc seria suficient. El partit morat reclama eliminar íntegrament la Llei de Seguretat Ciutadana. Per a enuig de Podem, aquesta novetat no està inclosa en el nou document que li ha arribat, sinó en el que ha estat enviat a Izquierda Unida.

«Hi ha vida més enllà d'aquesta setmana», va assenyalar el portaveu de Podem al Congrés, Íñigo Errejón, després d'asfirmar que des del seu partit havien llegit el nou document del PSOE amb «sensació de déjà vu», perquè no modifica «ni una coma» dels aspectes del pacte amb Ciutadans en matèria econòmica que van motivar les seves majors discrepàncies.

«Buscar la divergència»

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va considerar que Pablo Iglesias ha evidenciat que no vol cap acord amb els socialistes i que amb la seva actitud «indulta políticament» el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy. «Alguns no tenen ganes de seure amb el PSOE i buscar un acord, sinó més aviat busquen la divergència», va afegir.