La segona votació d'investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, se celebrarà finalment el proper divendres, i no dissabte al matí com havia proposat en un primer moment el president del Congrés, Patxi López. La possibilitat que aquesta votació fos dissabte havia de ser analitzada per la Junta de Portaveus del Congrés, però la Mesa de la Cambra ni tan sols ho va plantejar, de manera que tampoc va ser necessari que els grups en aquest òrgan es pronunciessin.

Tant el PP com Podem s'havien oposat que habilités el dissabte per al ple, fet que sí veien convenient i ajustat a dret tant el PSOE com Ciutadans. La setmana passada, el PP va amenaçar de portar la votació d'investidura al Tribunal Constitucional en entendre que la segona votació havia de produir-se exactament 48 hores després de la primera, això és, a la nit de divendres, i no ajornar-la al matí del dissabte.

Amb aquest plantejament, el ple d'investidura començarà dos quarts de cinc de la tarda d'avui, amb l'única intervenció de Pedro Sánchez. Els discursos de la resta de portaveus es deixen per al dia següent, jornada en què es produirà també la primera votació, en què Sánchez necessita la majoria absoluta de la Cambra -176 vots a favor-, quelcom poc probable.

Pel gran nombre d'intervencions es calcula que aquesta primera votació podria allargar-se fins a les 11 de la nit, el que portaria obligatòriament la segona votació -la de majoria simple- 48 hores després de la primera, és a dir, a les 11 de la nit de divendres.

La interpretació de la Constitució que ha fet el PP és que la segona votació s'ha de produir exactament 48 hores després i no al matí de dissabte, com havia proposat Patxi López. De fet, el president del Congrés havia encarregat un informe jurídic als lletrats de la Cambra que avalava que aquesta segona votació pogués celebrar-se dissabte, sempre que l'hora de celebració de divendres 4 -ben entrada la nit- justifiqués el seu retard fins al dia següent.

La primera votació d'investidura, prevista per a última hora de la nit de demà, marcarà també el calendari i els terminis per a unes hipotètiques noves eleccions generals. Si Sánchez no és investit en aquest debat ni cap altre candidat en els dos mesos següents, hi haurà eleccions generals el diumenge 26 de juny.

El president del Congrés va rebutjar entrar en polèmica per la data de la segona votació d'investidura perquè, segons la seva opinió, es tracta d'un debat que «no porta enlloc i té múltiples interpretacions».

Patxi López va explicar que a la reunió de la Junta s'havia suscitat un «petit» debat sobre la interpretació constitucional «del que signifiquen 48 hores», discussió que en la seva opinió «no porta enlloc» perquè hi ha interpretacions per a tots els gustos. No obstant, va insistir que els legisladors pretenien que aquestes 48 hores no fossin un termini tancat, sinó que es donés un «temps raonable» perquè els grups poguessin reconsiderar el seu vot i es tanquessin possibles negociacions.

El pla de Patxi López

El pla de López és que el debat comenci avui a dos quarts de cinc de la tarda amb la intervenció en solitari del candidat socialista, Pedro Sánchez. Demà serà el torn dels portaveus, començant a les nou del matí amb el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, a qui seguiran la resta de portaveus de major a menor, amb 30 minuts cada un i deu minuts addicionals de rèplica.

López espera que cap al migdia hagin intervingut ja Rajoy i els líders de Podem, Pablo Iglesias, i Ciutadans, Albert Rivera, de manera que es pugui acordar un breu recés per dinar.

La sessió de tarda continuarà amb ERC, DL, PNB, el grup mixt i el PSOE, amb la qual cosa la primera votació -en la qual es necessita majoria absoluta per a la investidura- podria registrar-se cap a les nou de la nit de demà en les previsions més optimistes del president del Congrés. Aquest horari portaria a que la segona votació, en què Sánchez ja només necessitaria majoria simple, cap a les nou de la nit de divendres, encara amb tres hores de marge per acabar el dia.

Per a això, es convocarà el ple uns noranta minuts abans d'aquesta hora, per donar temps a la intervenció de Sánchez, d'uns deu minuts, i de la resta de portaveus, de cinc minuts cadascun com a rèpliques.