El discurs d'investidura de Pedro Sánchez va decebre la majoria dels partits presents a l'hemicicle, especialment Podem i PP, que es van mostrar molt crítics amb el líder socialista. Així, el portaveu de Podem al Congrés, Íñigo Errejón, es va mostrar decebut pel discurs, però va assegurar que la seva coalició seguirà amb la «mà estesa» a partir de la setmana vinent.«Hi ha possibilitats de fer un govern de canvi, la nostra mà segueix estesa però el que ha fet avui no té res a veure amb un projecte de govern, ens ha decebut», va afegir. Errejón va recriminar al líder socialista que hagi volgut «acontentar tothom» i el va instar a escollir entre dretes i esquerres, entre el PP i Podem.

Errejón va assegurar que el discurs de Sánchez s'havia quedat fins i tot per sota del que s'esperaven, amb un «conjunt de bons propòsits però sense cap projecte de govern». Paral·lelament, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va qualificar de «decebedor» el discurs del candidat socialista, les seves propostes i la seva defensa del pacte amb Ciutadans.

Per part seva, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va retreur al líder del PSOE la «petulància» que va considerar que havia demostrat en el seu discurs d'investidura, una intervenció que va titllar de la «culminació d'un frau quan no una estafa o engany». Per al dirigent popular, el que va fer el secretari general del PSOE és convertir la jornada en «el primer dia d'un míting electoral d'una campanya en la qual ell està compromès». Mostra de l'«engany» de Sánchez, segons el seu parer, és que va començar parlant de diàleg quan l'ha bloquejat amb el PP des de les eleccions generals.

«Espanya en negre»

«El senyor Sánchez ha passat del no, no i no, al jo, jo i jo. Mai he vist tanta petulància en un debat d'investidura com la que avui he vist al senyor Sánchez», va afegir el portaveu del PP, qui va insistir en els seus retrets al fet que hagués negat la realitat i pretengués descriure una «Espanya en negre» que ell resoldrà «la setmana que ve».

El portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, no va veure important que el candidat socialista no hagués esmentat la supressió de les diputacions en el seu discurs, perquè en qualsevol cas en el pacte està signat i entén que per al PSOE ha estat «gairebé com arrencar-se un queixal».

Girauta, membre de l'equip negociador de Ciutadans que va assolir l'acord de govern amb el PSOE, va fer una anàlisi «positiva» de la intervenció de Sánchez perquè va permtre escoltar al Congrés propostes que porten «el distintiu» de Ciutadans.