El Tribunal Constitucional alemany (TC) va obrir un procés contra el Partit Nacional Democràtic (NPD), formació irrellevant a escala parlamentària, però amb notable capacitat operativa com a braç polític del neonazisme més violent. Tretze anys després de fracassar un primer intent d'il·legalització, el TC va iniciar de nou el procediment contra el partit en resposta a la demanda de la Cambra Alta (Bundesrat), segons la qual el NPD atempta, per la seva ideologia i activitats, contra els principis i ordre democràtics del país.

Sense escons al Parlament federal (Bundestag) i amb prou feines cinc llocs en una cambra regional -la de Mecklenburg-Antepomerania-, el NPD té però representants a 360 administracions locals, principalment a l'est del país, i vincles amb les 200 camaraderies o grupuscles neonazis repartits per tota Alemanya.

A la seva militància -5.600 afiliats- o simpatitzants no organitzats s'atribueixen accions d'assetjament i intimidació a alcaldes i altres polítics locals, marxes contra albergs de refugiats, agressions xenòfobes o antisemites i proselitisme neonazi.