El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha reiterat aquest dimarts el 'no' dels seus diputats a la investidura de Pedro Sánchez, a qui ha acusat de preferir "les oligarquies" al "canvi" real, i a qui ha advertit que C's l'acabarà "lliurant al PP". Iglesias ha demanat al líder dels socialistes que "rectifiqui", "deixi d'escoltar els cants de sirena que el porten al naufragi" i s'avingui a tornar a negociar amb Podem "després d'aquest fracàs. "Avui li torno a estendre la mà", ha dit Iglesias, perquè "els números surten" i un govern d'esquerres obtindria "més vots a favor que en contra". Ha carregat durament contra el PP, un partit que ha qualificat d'hereu de la dictadura, i contra el líder de C's, Albert Rivera, que ha definit com una persona sense més ideologia que la proximitat al poder que "hauria estat líder del Komsomol a la Unió Soviètica i cap d'esquadra a la nostra postguerra"

Iglesias -que s'ha estrenat a la tribuna d'oradors de l'Hemicicle- ha obert el seu discurs donant el bon dia en les quatre llengües cooficials de l'Estat i homenatjant Salvador Puig Antich "assassinat per la dictadura fa 42 anys" així com els treballadors de Vitòria assassinats fa 40 anys.

"El pla de les oligarquies"

El líder de Podem ha recordat a Sánchez que la política "no és l'art de l'engany" sinó el de "transformar la realitat", i ha alertat que l'acord PSOE-C's és "el primer lliurament del pla de les oligarquies" que "odien la possibilitat d'un canvi a Espanya".

Segons Iglesias, l'aposta actual de Sánchez per C's és el pas previ a la gran coalició i el partit d'Albert Rivera "no dubtarà a lliurar-lo al PP quan en tingui ocasió".

"Votarem que no a la seva investidura perquè el pacte impossibilita revertir els efectes més durs de la crisi", ha dit Iglesias, que ha recordat les "víctimes del dogmatisme econòmic neoliberal" que cal rescatar.

Estén la mà

Per aquest motiu ha reiterat la seva aposta per un govern d'esquerres després d'aquesta sessió d'investidura. "Avui li torno a estendre la mà per demanar-li que després d'aquest fracàs negociï amb nosaltres un programa i un govern de canvi real", ha sentenciat.

Segons Iglesias, contràriament a la lectura que fa el PSOE "els números surten" i l'opció del govern d'esquerres tindria més vots a favor que en contra al Congrés.

Per aquest motiu li ha demanat que "rectifiqui" i tracti Podem "com a un soci amb el que es comparteixen responsabilitats". "No ens torni a provar d'enganyar", ha dit.

"Rivera: cap de l'esquadra a la postguerra"

Iglesias que ha assegurat que la seva formació ha arribat al Congrés gràcies als anhels de canvi del 15-M, ha acusat Rivera de no tenir més ideologia que la proximitat al poder.

"Vostè hauria estat líder del Komsomol a la Unió Soviètica i cap d'esquadra a la nostra postguerra, i avui és el líder natural del que el president d'un banc és el Podem de dretes, i no tan perquè sigui de dretes, sinó perquè vostè és dels que manen", ha sentenciat.

També ha acusat el PP de fer ús en aquest debat del "fantasma del totalitarisme" i els ha acusat de ser "fills" de la dictadura. "Permeti'm recordar-li que el seu partit va ser fundat per set ministres de la dictadura", ha dit Iglesias, que ha responsabilitzat el PP de que "la corrupció i la injustícia siguin l'autèntica vergonya d'Espanya".

Dures crítiques que també ha estès al PSOE, perquè després de reivindicar els valors fundacionals del partit de Sánchez, ha recordat que els socialistes han protagonitzat episodis de crims d'estat i "la calç viva", així com una etapa d'enriquiment ràpid i corrupció.

Ha recordat la crisi de l'habitatge i ha criticat el PSOE que sigui "ambigu" amb els desnonaments, mentre que Podem defensa "les cinc de la PAH", en referència a les demandes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

També ha criticat l'acord entre el PSOE i C's en matèria laboral, on els socialistes "deixen la porta obert a l'abaratiment de l'acomiadament" i mantenen les indemnitzacions per acomiadament de la reforma laboral del 2012.

"De seguir així no s'estranyi que els treballadors li demanin que lliuri les lletres S i O de les seves sicles, senyor Sánchez", ha dit entre aplaudiments del seu grup.