El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va fer una crida als 350 diputats del Congrés per fer possible «el Govern del bé comú» i no perllongar el bloqueig polític, després d'advertir a Podem que no és viable el canvi només de la mà dels partits d'esquerres. Sánchez va reafirmar en el discurs del seu primer intent d'investidura que l'acord amb Ciutadans és «l'indispensable principi de la solució» i que només a partir d'aquesta base serà possible desbancar Mariano Rajoy del poder.

«Si la majoria dels espanyols i diputats de la Cambra vol un canvi de govern, per què no ho portem endavant? Només hi ha dues alternatives: o no fer res i deixar Rajoy i el seu govern en funcions o apostar per un canvi nascut del diàleg i l'acord», va resumir Sánchez sobre la disjuntiva en la qual està sumida Espanya.

Després de reiterar que no està disposat a una gran coalició amb el PP, el candidat socialista es va dirigir al líder de Podem, Pablo Iglesias, perquè renunciï a la coalició d'esquerres com a clau de la investidura, i va dir que és una «falsa esperança». «Podem discutir sobre cadires, càrrecs, vicepresidències i repartiment de poders per a cadascun. Però és absurd arribar allà. Que tots els votants d'esquerres ho sàpiguen. No hi ha majoria suficient per sumar un govern d'esquerres. No suma. Ho sento, però no suma», va sentenciar.

Recorrent a un símil gastronòmic, Sánchez va remarcar que «els sabors autèntics són els que millor es barregen», per la qual cosa va convidar Iglesias a construir el canvi des del «mestissatge ideològic». La fórmula passaria per fer prevaldre «el bé general i el sentit comú» sobre «les sigles i les ideologies», per aconseguir que «la majoria sigui el resultat de la unió de minories diverses». «I això es configura a partir del diàleg, no de la imposició. Es modela a partir de l'acord, no de l'assalt», va asseverar Sánchez, qui va incidir que els socialistes «no tenen línies vermelles».

Per no deixar dubtes on vol cimentar el seu govern, Sánchez va elogiar «la valentia i el coratge» de Ciutadans i del seu líder, Albert Rivera, la qual cosa va suscitar l'aplaudiment sarcàstic d'Iglesias i de la bancada de Podem.

Bona part de l'hora i mitja que va durar el seu discurs, plagat de referències al canvi, el diàleg i l'acord, Sánchez va desglossar més d'un centenar de les mesures recollides en el pacte amb C's, sense anunciar-ne cap de nova. Va posar l'accent principalment en les iniciatives socials, com l'ingrés mínim vital, o en la derogació dels principals punts de la reforma laboral.

A cada bloc de propostes, el líder del PSOE va rematar amb una frase dirigida als diputats de Podem, que va repetir una desena de vegades. «Tot això ho podem fer la setmana vinent», va animar Sánchez per fer veure que «el puzle no és irresoluble» i que el canvi només passa per respondre «sí o no» a la seva investidura. «En aquest moment, sabrem on realment està cadascun», va reptar als partits d'esquerra, als qui va dir que no és temps «ni d'imposicions, ni de frentismes», i que «encasellar-se no pot ser una alternativa».

Encara que va alertar que la corrupció ha aconseguit «un nivell insuportable» en els últims anys, el líder socialista no va voler centrar-se en els casos que afecten el PP per no alimentar l'«i tu més». Es va comprometre a impulsar una «autèntica revolució» en matèria de regeneració democràtica, acompanyada d'una reforma en el nomenament dels càrrecs d'òrgans institucionals, com el del fiscal general de l'Estat o el governador del Banc d'Espanya.

En referir-se als assumptes pactats amb Ciutadans sobre la reforma de la Constitució, Sánchez es va saltar la referència a la supressió de les diputacions provincials, una mesura imposada pel partit de Rivera i que va causar malestar entre els socialistes.

L'aposta per un altre model econòmic davant el «fracàs» de la política del PP va ser un altre dels eixos de la intervenció del candidat socialista, qui va considerar prioritari centrar-se en la creació d'ocupació i reduir el dèficit sense retallar en despesa pública.