El líder de Podem, Pablo Iglesias, va demanar al del PSOE, Pedro Sánchez, que rectifiqui el seu pacte amb Ciutadans, a qui es va referir com a «taronja mecànica», i li va exigir que torni a negociar amb Podem i que eviti que el poder acabi en mans de les oligarquies i el PP pel seu pacte amb C's.

En el seu primer gran discurs al Congrés, Iglesias va confirmar el seu vot en contra de la investidura de Sánchez en una intervenció que va començar reivindicant la lluita del 15M i va aprofitar per criticar durament no només el PSOE, sinó també al PP i a Ciutadans

Iglesias va retreure a Sánchez que s'hagi equivocat de soci i n'hagi triat un que el deixarà en mans del PP, i li va reclamar que rectifiqui, que tracti Podem «d'igual a igual», com un soci amb qui comparteixen responsabilitats. Esperava una altra cosa d'un socialista», va arribar a dir el líder de Podem.

«Encara pot rectificar i ser president», va assegurar després de llançar dures crítiques als socialistes, també pel seu passat. «Fins i tot, després d'esmentar a l'exministre Carlos Solchaga i les seves polítiques neoliberals, va aconsellar a Sánchez també que «desconfiï dels consells d'aquells que tenen tacat el seu passat de calç viva», al·ludint així a un dels episodis més negres dels GAL.

Però va tenir crítiques per a tothom. Va ser també el més dur en retreure al PP la corrupció. «El PP «és el partit que ha fet de la corrupció i la injustícia una forma de Govern», va dir després d'haver recordat que aquesta formació política va ser fundada «per set ministres de la dictadura».

«Alguns de vostès són fills polítics del totalitarisme», els va etzibar Iglesias en la seva intervenció a alguns membres del Govern, als quals va acusar d'haver estat «arrogants amb els febles i servils amb els poderosos" i ser els principals responsables que la corrupció i la injustícia s'hagin convertit en la vergonya més gran d'Espanya.

«Són vostès els convidats de pedra en aquesta investidura», va assegurar a Mariano Rajoy el líder de la formació morada.

«Poc després va arribar el temps per al president de Ciutadans, Albert Rivera, a qui va arribar a acusar de representar «la pitjor de les tradicions polítiques espanyoles», d'actuar com a «marioneta dels poderosos» i de no tenir més ideologia que la seva proximitat al poder.

«En opinió d'Iglesias, Rivera -a qui va reconèixer que és un polític hàbil- podia haver estat perfectament un líder del «Komsomol» -organització juvenil del Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS)- i cap d'Esquadra després de la Guerra Civil.

«Va recordar que Podem ha arribat al Congrés per canviar les coses i que va prometre no oblidar els desnonaments, la corrupció, la privatització de la sanitat o la reforma laboral. «Jo no traeixo la meva gent, senyor Sánchez», va advertir al candidat del PSOE.

Treure el PP del Govern

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va alertar Podem que si vota no a la seva investidura i a un govern de canvi, estarà bloquejant la possibilitat de «treure Espanya de l'infern en la qual l'ha ficat» el president de l'Executiu en funcions, Mariano Rajoy.

Sánchez va emplaçar el líder de Podem, Pablo Iglesias, a facilitar amb l'abstenció el canvi de govern i el fet que es puguin fer realitat les desenes de mesures socials i econòmiques recollides en el pacte entre el PSOE i Ciutadans.

Després d'insistir que el govern d'esquerres no és possible perquè la suma no dóna i no està disposat al fet que la governabilitat descansi en ERC i Democràcia i Llibertat, el candidat socialista va plantejar a Iglesias que no hi havia més opció que votar la seva investidura o permetre que el PP seguís en funcions.