El Consell de Seguretat de l'ONU va respondre als últims assajos nuclears i de míssils de Corea del Nord amb la imposició de dures sancions contra el país. Per unanimitat, els quinze membres del Consell van aprovar una resolució negociada durant setmanes entre els Estats Units i la Xina que multiplicarà els càstigs internacionals contra el règim de Pyongyang i que ha de dificultar enormement el finançament dels seus programes d'armes de destrucció massiva.

Segons Washington, el paquet de sancions és el més sever adoptat per les Nacions Unides en 20 anys i inclou accions «sense precedents» per assegurar el seu compliment. Entre d'altres mesures, la resolució 2270 imposa per primera vegada restriccions a les exportacions nord-coreanes de productes com carbó, ferro, or i titani, que es veuran molt limitades i, en alguns casos, prohibides.

Segons els Estats Units, Pyongyang obté bona part dels recursos que destina a míssils i armes nuclears amb la venda d'aquestes matèries primeres, generant per exemple uns 1.000 milions de dòlars a l'any amb l'exportació de carbó. La resolució imposa també una prohibició a la venda de combustible per a avions i coets, veta la transferència al país d'equips que puguin ser utilitzats amb fins militars i imposa un embargament total a les armes lleugeres, que completa les restriccions ja en vigor en aquest àmbit.

A més amplia els productes de luxe que està prohibit vendre a Corea del Nord i estableix noves sancions financeres contra bancs i actius nord-coreans, alhora que afegeix nous noms a la llista de persones i entitats subjectes a restriccions.

Entre els elements més destacats de la resolució hi ha mesures per intentar garantir el compliment de totes les sancions, després que els experts de l'ONU hagin advertit sobre diferents fórmules utilitzades per Corea del Nord per evitar les sancions ja en vigor.

Així, la resolució obligarà tots els països a dur a terme inspeccions sistemàtiques de mercaderies amb rumb o amb origen a Corea del Nord, cosa que fins ara només es feia en cas d'haver-hi motius de sospita. També impedeix l'entrada a qualsevol port del món de vaixells nord-coreans que puguin transportar béns prohibits i també ofereix la possibilitat de deixar a terra avions sospitosos de contraban.