El fracàs en la segona votació d'investidura de Pedro Sánchez fa indicar que el camí polític està abocat a unes noves eleccions. No obstant això, part del recorregut que s'obre a partir d'ara passa també per les decisions del rei Felip VI, al qual se li presenten diferents opcions sobre la taula.

Una vegada que la segona votació d'investidura de Pere Sánchez ha resultat fallida, la Constitució és clara en aquest sentit i marca que s'han d'esperar dos mesos abans de la convocatòria d'unes noves eleccions i, al mateix temps, altres 54 dies per a la realització d'aquests comicis. L'esmentat termini de dos mesos, que finalitza el 3 de maig, es va iniciar una vegada que Sánchez no va aconseguir la majoria absoluta en la primera votació del Congrés dels Diputats.

Malgrat que les posicions semblen antagòniques, especialment entre determinats partits, el més probable és que les negociacions continuïn en les pròximes setmanes, tot i que amb la perspectiva en ment d'unes noves eleccions. En aquestes setmanes, la posició del Rei també és fonamental per conèixer quin és el panorama polític immediat, tot i que la Carta Magna és un tant genèrica i ambigua en aquest camp.

Què diu la Constitució si falla el primer candidat proposat?

Els punts 1 i 4 de l'article 99 de la Carta Magna són els que estableixen els supòsits, tot i que sense aclarir en excés qual és la senda legal a seguir:

99.1. "Després de cada renovació del Congrés dels Diputats, i en els altres supòsits constitucionals en què sigui procedent, el Rei, prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, ia través del President del Congrés, proposarà un candidat a la Presidència del Govern ".

99.4. "Si efectuades les esmentades votacions no s'atorgués la confiança per a la investidura, es tramitaran successives propostes en la forma prevista en els apartats anteriors".

Què pot fer el Rei a partir d'ara?

Del fracàs de la investidura de Pere Sánchez s'infereix que el mandat del Rei al líder socialista per formar govern, en teoria, ja ha caducat. D'aquesta manera, Felip hauria de proposar nous candidats, seguint el procés de consultes que va fer amb Rajoy i el propi Sánchez. No obstant això, aquí s'obre un nou interrogant, ja que l'incert de l'èxit d'una nova proposta podria provocar que el Rei no faci aquesta proposta o, si més no, la retardi. Res indica, a hores d'ara, que cap líder dels partits amb representació vagi a obtenir el suport necessari.

S'està a temps d'evitar unes noves eleccions?

Els terminis establerts determinen que la data d'uns nous comicis haurien de ser el pròxim diumenge 26 de juny. No obstant això, si les negociacions en aquest període fructifiquen, s'hauria de notificar al Rei perquè el monarca faci una altra proposta de candidat, ja que no hi ha cap obstacle jurídic perquè Felip VI ho fes si algun d'ells li assegura que està en condicions de tirar endavant la investidura. Finalment, alguns analistes no descarten que es pogués interposar un recurs davant del Tribunal Constitucional si el Rei no proposa un candidat.