El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va demanar des d'Atenes a tots els «migrants econòmics» que «no vinguin a Europa» i va advertir que Grècia «ja no és més un país de trànsit». «Demano a tots els migrants econòmics, independentment de la seva procedència, que no vinguin a Europa, que no creguin els traficants i que no posin en perill les seves vides i els seus diners», va afirmar Tusk durant una roda de premsa conjunta amb el primer ministre grec, Alexis Tsipras.

Tusk va destacar que «Grècia ja no serà més un país de trànsit» i «que les regles de Schengen entraran novament en vigor». Tsipras, per part seva, va anunciar que a la cimera extraordinària de dilluns demanarà «sancions» per a aquells països que no compleixen el «principi fonamental» de la Unió Europea (UE) sobre el «repartiment solidari de les càrregues» entre els seus membres.

«Esperem que es reconegui que Grècia no pot assumir sola la càrrega dels refugiats. El Tractat de Lisboa preveu el repartiment solidari de les càrregues. Nosaltres complim els nostres compromisos i esperem sancions per als que no ho fan», va dir el primer ministre grec. Segons Tsipras, Grècia ja ha assumit una càrrega superior a la possible, el que no ha impedit que sigui fidel als principis arrelats en la seva cultura d'oferir ajuda a les persones necessitades.

Paral·lelament, el president francès, François Hollande, i el primer ministre britànic, David Cameron, van escenificar una imatge d'unitat en la gestió de la pressió migratòria, especialment visible en els últims dies en els campaments d'immigrants de Calais.

La immigració va ser l'assumpte més destacat de la cimera franco-britànica que va tenir lloc a Amiens (nord de França), en la qual els dos líders i diversos dels seus ministres també van mostrar sintonia en aspectes com la cooperació contra el terrorisme, la defensa o l'energia nuclear.

Els campaments de la regió de Calais, on es concentren immigrants amb l'esperança de passar de forma clandestina des d'aquest port francès al Regne Unit, s'han convertit en un element de distorsió en la relació bilateral entre París i Londres.

Però els dos mandataris es van esforçar a manifestar el seu acord en què cal mantenir la fermesa en el control fronterer, tant al port marítim com a l'entrada del túnel ferroviari que creua el Canal de la Mànega, i en què cal millorar les condicions humanitàries dels refugiats a territori francès.