Tal com va passar en la primera votació de dimecres, aquest divendres el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha tornat a fracassar en el seu intent d'investidura. D'aquesta manera, el líder socialista es converteix en el primer aspirant a la Moncloa que no aconsegueix la confiança del Congrés per conformar govern, el que obre un nou escenari polític inèdit fins ara.

Per esdevenir successor de Rajoy en aquest segon intent a Sánchez tenia prou una majoria simple del Congrés, és a dir, sumar més sís que nos, una possibilitat que no ha complert en sumar 131 vots a favor per 219 en contra.

Després d'aquest nou fracàs, la Constitució estableix que es podran tramitar successives propostes d'aspirants a president fins que transcorrin dos mesos des de la primera votació, la d'aquest dimecres.

Però si en els dos mesos següents --com molt tard el 2 de maig-- cap candidat aconsegueix l'aval de la Cambra Baixa, el president del Congrés sotmetrà a la signatura del Rei el decret de dissolució de les dues cambres, convocarà noves eleccions i ho haurà de comunicar al president del Senat. Segons aquests terminis, els nous comicis tindrien lloc el diumenge 26 de juny.

La intervenció de Sánchez

El secretari general del PSOE i candidat a la Presidència del Govern, Pedro Sánchez, ha demanat aquest divendres als 350 diputats elegits el passat 20 de desembre que li donin suport per arribar a La Moncloa: "Amb un sol vot podem canviar de la nit al al matí el futur d'Espanya, no esperem més, votin sí al canvi ".

Així ha conclòs el líder dels socialistes el seu discurs abans de la segona votació de la seva investidura, en què previsiblement no comptarà amb els suports suficients per ser elegit president del Govern.

En la seva intervenció al Congrés abans de la segona votació de la seva investidura, el líder socialista ha argumentat que aquest govern, "basat en el bé general i el sentit comú", només és possible a través de "pactes transversals" sobre la base de el seu acord amb Ciutadans, als quals s'ha mostrat obert a arribar a les pròximes setmanes.

Per a Sánchez un "nou govern del canvi" haurà de reunir tres condicions: sorgir de l'acord, reunir partits d'ideologies diferents i comptar inevitablement amb el PSOE.

Després d'insistir en la seva crida a Podem i altres formacions d'esquerres perquè "les polítiques del canvi comencin a ser efectives ja", ha comminat els seus representants a respondre "si volen un acord, si o no", "si volen impedir que hi hagi noves eleccions generals, si o no "i" si volen evitar que Rajoy segueixi sent president, si o no ".

En la seva intervenció, Pedro Sánchez ha recordat que el PSOE dóna suport en ajuntaments i comunitats la formació de governs amb "forces d'esquerra, de centre i de dretes" amb l'única exigència que el "respecte" i la "confiança" mutus.

Tal com va fer en sessions anteriors, Sánchez ha desgranat les mesures més socials i regeneradores de l' 'acord per a un govern reformista i de progrés' que ha subscrit amb Ciutadans i s'ha mostrat convençut que són compartides per la majoria dels 350 diputats que defensa un nou govern.

"La majoria de vostès estan d'acord amb aquestes mesures, però votaran que no", els ha retret, alhora que ha remarcat que l'acord amb Ciutadans és "coherent amb els principis del socialisme democràtic".

El candidat socialista, que ha estat rebut per aplaudiments de les seves files a la seva arribada a l'hemicicle, ha tornat a acusar el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, d'haver sumit a Espanya en una situació d' "incertesa i bloqueig" per haver rebutjat el mandat del Rei per intentar formar govern.

Enfront de la "falta de responsabilitat" de Rajoy, Sánchez ha reivindicat que ell va acceptar l'encàrrec de Felip VI "conscient de poder contribuir a solucionar el problema a partir de demà" i que així "tot tornarà a funcionar amb normalitat democràtica".

Referent a això, ha cridat els espanyols a pensar "què hauria passat a Espanya si el PSOE hagués seguit la irresponsable conducta del PP".

Rajoy acusa Sánchez de practicar corrupció

Rajoy ha replicat Sánchez acusant-lo de "corrupció" per haver posat les institucions "al servei de la seva supervivència" i haver forçat un debat d'investidura sense tenir possibilitats d'esdevenir president. El líder del PP, a més, ha acusat el líder del PSOE de practicar 'sectarisme' per voler fer fora del govern espanyol als populars, i ha reclamat al PSOE que 'deixi governar a la força més votada', és a dir, al PP.

Iglesias: "Pedro, només quedem tu i jo"

Sánchez ha rebut també crítiques per part del líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha volgut canviar el to que va utilitzar fa 48 hores i ha fet referència al petó icònic que es va fer el passat dimecres amb Xavier Domènech. Aprofitant aquesta imatge ha convidat el secretari general del PSOE a iniciar una "història d'amor" a partir de dissabte per formar un govern d'esquerres. "Pedro, només quedem tu i jo", ha sentenciat entre rialles i aplaudiments del seu grup.

Rivera demana a PP i Podem que s'abstinguin

El líder de C's, Albert Rivera, ha fet una crida al líder de Podem i al PP perquè "deixin de destruir i comencin a construir" i, en la mesura que no poden participar d'un govern de coalició, s'abstinguin per facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Rivera ha demanat a Podem que s'emmiralli en el Partit Comunista durant la transició, que "no demanava ministeris, sinó llibertat".

ERC i DiL reivindiquen el procés

ERC i Democràcia i Llibertat, per la seva banda, han recordat que Catalunya ja ha emprés el camí cap a la seva independència. Gabriel Rufián -que ha substituït Joan Tardà en aquest debat- s'ha estrenat reivindicant el dret dels catalans a decidir el seu futur.

Francesc Homs, per la seva banda ha ofert una abstenció de la seva formació a canvi d'un compromís de Sánchez amb el referèndum a Catalunya.

Problemes per a Patxi López

El president del Congrés, Patxi López, ha tingut de nou problemes per acumulació de peticions de la paraula per al·lusions. L'acusació del diputat d'ERC Gabriel Rufián que C's és un partit que no ha condemnat el franquisme ha provocat les queixes del diputat Juan Carlos Girauta, que ha demanat torn de paraula per "falsedat" i ha negat la major.

López, ha obert d'aquesta manera la porta a altres peticions de paraula per falsedat i ha hagut de negar aquesta possibilitat -entre protestes d'altres diputats- al portaveu del PP Rafael Hernando, els diputats d'ERC Joan Tardà i Gabriel Rufián i altres. "S'ha acabat la discussió", ha reblat.

El president del Congrés ha acabat cridant a l'ordre a Joan Tardà, que ha arribat a gesticular amb la resta de diputats d'ERC per abandonar l'Hemicicle abans de la votació, cosa que finalment no han fet.