Brega abans de la votació per forçar a obrir un torn d´al·lusions

05.03.2016 | 00:00

El president del Congrés, Patxi López, es va haver d'esforçar de valent, minuts abans que comencés la segona votació per a la investidura de Pedro Sánchez, davant la pretensió de diversos diputats de reclamar el torn de paraula apel·lant al dret d'al·lusió.
López va haver d'enfrontar-se amb el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta; el del grup popular, Rafael Hernando, i amb el d'ERC, Joan Tardá, en una batussa a diverses bandes en la qual els nou diputats independentistes catalans fins i tot van fer la intenció d'abandonar el ple.
Si ja en el primer ple López va tenir una picabaralla per les al·lusions, en aquesta ocasió la batussa es va estendre fins al punt que el president del Congrés es va queixat del «filibusterisme» parlamentari al qual alguns pretenien recórrer per tornar a intervenir quan no estaven en l'ús de la paraula.
Va començar la brega quan Girauta va demanar intervenir acollint-se a l'article 71.3 del reglament amb l'argument que el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, havia faltat al respecte i a la dignitat del seu partit dient que mai havien condemnat el franquisme.
Després d'un estira-i-arronsa entre Girauta i López per aquesta petició, el president del Congrés finalment va deixar «30 segons» al portaveu de Ciutadans per expressar la seva queixa.
En aquest moment, el portaveu del PP, Rafael Hernando, també va demanar la paraula per renyar al president del Congrés, al qual va recordar que en el debat no hi havia torn per a rèplica després de les intervencions dels grups.
Fins i tot li va recordar que fa molt poc temps que és al Congrés i que en tot aquest temps s'havia mostrat «com un veritable arbitrari». I es va oferir a explicar-li el procediment. «Si em deixa vostè i no m'interromp», li va dir, cosa que va motivar l'empipament del president.
López li va assenyalar que coneixia perfectament el parlamentarisme i va demanar respecte per a la Presidència, després d'assegurar que el reglament recull la possibilitat de concedir un torn per al·lusions si s'ha produït alguna falsedat o un judici de valor.
«No intenti interpretar el reglament, no intenti retorçar-ho», va etzibar López a Hernando, a qui va retirar l'ús de la paraula malgrat que el portaveu del PP va estar diversos minuts gesticulant.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

El Comitè Federal del PSOE aprova l´abstenció a la investidura de Rajoy

El Comitè Federal del PSOE aprova l´abstenció a la investidura de Rajoy

S'imposa el criteri de la gestora i de Susana Díaz i el PSC es manté en el 'no'

Iceta no veu risc de ruptura amb el PSOE i insisteix que defensarà el «no»

"Avui no col·lidirem amb el PSOE, venim a expressar els nostres arguments", diu a l'entrada del...

Centenars de persones demanen el «no» a Rajoy davant de la seu de Ferraz

Centenars de persones demanen el «no» a Rajoy davant de la seu de Ferraz

Els manifestants sol·liciten la celebració d'un Congrés extraordinari i unes primàries per elegir...

Rajoy s´embolica amb l´anglès i diu que serà investit en «one hour»

Rajoy s´embolica amb l´anglès i diu que serà investit en «one hour»

Així ha contestat a Brussel·les en ser preguntat per la seva possible investidura · Volia dir en...

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Enllaços recomanats: Premis cinema