L'exprimera dama Hillary Clinton va ser l'altra gran triomfadora del Superdimarts, tot i que Bernie Sanders, la gran sorpresa de la contesa demòcrata, va aconseguir millors resultats dels esperats en una jornada que inicialment semblava que seria més negativa per a ell. Clinton està aconseguint clares victòries als estats del Sud i zones amb important població afroamericana, però l'arribada de les primàries a estats del nord en teoria més cosmopolites pot suposar que Sanders comenci a retallar-li el clar avantatge que li porta. En aquest sentit, l'exsecretària d'Estat dels EUA ha obtingut 1.058 dels 2.383 delegats que necessitaria per aconseguir la nominació demòcrata, mentre que Sanders en té 431. Tot i aquest clar avantatge, ningú s'ha atrevit a assegurar que la contesa està decidida, i més tenint en compte la bona campanya que està fent Sanders. a.m.v. girona

Com sol ser habitual en les eleccions als Estats Units, el Superdimarts, la jornada en la qual se celebren primàries en més estats nord-americans, va deixar moltes coses clares, tot i no tenir el caràcter gairebé definitiu que molts auguraven. L'exprimera dama i exsecretària d'Estat Hillary Clinton i el polèmic multimilionari Donald Trump van sortir molt reforçats de la cita en els partits demòcrata i republicà, respectivament, gràcies a les seves victòries en set dels onze estats en competició, però Bernie Sanders, Ted Cruz i Marco Rubio podrien no haver dit encara la seva última paraula. En tot cas, un dels aspectes que va quedar més clar és que el Partit Republicà es troba en un autèntic problema que requerirà major capacitat de reacció de la mostrada fins ara.

Concretament, l'aparell del Partit Republicà ja no s'esforça a amagar que no vol que Trump sigui el seu candidat a la presidència dels Estats Units, però tenint en compte la força que ha anat adiquirint el multimilionari entre els descontents amb la situació del país, potser farà tard. En aquest sentit, el president del Congrés, Paul?Ryan -figura molt respectada en el partit- no va a dubtar a criticar que Trump no condemnés el Ku Klux Klan en una entrevista a la CNN, tot afirmant que per ser candidat del Partit Republicà a les eleccions presidencials és necessari rebutjar de forma clara qualsevol grup relacionat amb la intolerància, i ho va fer amb tota la intenció quan ja s'havia iniciat el superdimarts.

Paral·lelament, els únics dos candidats republicans amb mínimes opcions de derrotar el polèmic multimilionari, Cruz i Rubio, finalment -i potser també tard- han decidit atacar decididament les contínues sortides de to de Trump, quelcom que incomprensiblment no havien fet amb anterioritat. En aquest sentit, sembla difícil que el Partit Republicà pugui presentar un candidat a les presidencials diferent de Trump si no pren decisions traumàtiques, com per exemple sacrificar una de les seves possibles dues armes per combatre el radicalisme del multimilionari, Cruz o Rubio.

En aquest cas, el més sensat semblaria sacrificar Rubio, que únicament ha guanyat a l'estat de Minnessota i només té 110 delegats, i demanar-li que s'aparti de la contesa per la candidatura republicana per donar suport a un Cruz que ha guanyat a 4 estats i té 231 representants, pels 329 que ja ha obtingut Donald Trump. D'aquesta forma, els dos candidats més moderats i amb ascendència sobre la decisiva comunitat hispana als Estats Units deixarien de restar-se força l'un a l'altre en la lluita per cada estat. A més, Cruz va guanyar dimarts al seu estat,?Texas, considerat clau per al possible enfrontament directe amb el candidat demòcrata final, mentre que no està gens clar que Rubio guanyi els caucus del seu estat de Florida, també fonamental en uns comicis presidencials.

Aquesta opció que sembla més sensata es troba amb dos problemes principals. Per una banda, caldrà veure si una figura tan destacada com Marco Rubio acceptaria fer un pas enrere abans de les primàries al seu estat, on té dipositades moltes de les seves poques esperances. En tot cas, cal tenir en compte que aquesta elecció es farà el 15 de març, una data en la qual ja s'hauran produït votacions a nou estats més i que, de nou, podria suposar arribar tard, quan la popularitat de Donald Trump sigui imparable a base de victòries.

Per altra banda, el candidat de l'aparell republicà és Marco Rubio, que tot i que inicialment va ser impulsat pel radical Tea Party, és el més moderat dels tres, fet pel qual per als líders republicans tindria més possibilitats de convèncer els indecisos en un enfrontament amb el rival demòcrata. A més, Ted Cruz és una figura que no desperta massa simpaties entre els màxims rectors del Partit Republicà, que el consideren excessivament conservador. Sigui com sigui, la suma en una única canidatura dels dos senadors d'origen hispà sembla l'única possibilitat real d'evitar que Trump sigui l'incòmode representant dels republicans a la contesa per la presidència.