El repte més gran a què s'enfronta l'astronauta Scott Kelly, el nord-americà que més temps ha passat en l'espai, acaba de començar i consisteix a "tornar a la gravetat" després de passar gairebé un any a l'Estació Espacial Internacional (EEI).

"Tornar a la gravetat és més dur que sortir-ne", va declarar Kelly en la seva primera compareixença davant la premsa al Johnson Space Center de l'Agència Espacial dels EUA (NASA) a Houston (EUA), després de tornar el dimecres de 340 dies en l'espai exterior.

L'objectiu de l'expedició era comprovar els efectes que produeixen en el cos humà la permanència en l'espai de llarga durada, amb la vista posada en viatjar en un futur a Mart.

"Hi ha qui es posa molt malament a l'espai, jo simplement no sóc d'aquests", va dir el cosmonauta, que admet que "mai es va sentir del tot normal", però va reduir el seu malestar a "petites subtileses".

No obstant això, és ara al seu retorn quan relata "agulletes musculars, mal d'articulacions i de columna vertebral", que li va créixer 5 centímetres per la manca de gravetat, però que ja ha recuperat la seva forma original.

"Em sorprèn el difícil que està sent. Sabia que seria alguna cosa diferent (pel que fa a viatges espacials de menys durada), però això va més enllà", va confessar Kelly, que com a màxim s'havia absentat sis mesos de la Terra.

L'impacte psicològic també és més gran i Kelly admet que no era "capaç d'assimilar" que hauria de veure passar tots els mesos d'un any des de l'espai.

"Als tres mesos penses 'ja porto aquí molt temps' i t'adones que encara et queden altres nou. Et roda el cap", va rememorar com el seu moment més crític.

Kelly, pare de dues filles, va explicar que trobava a faltar la seva família, però que la nostàlgia tampoc ho va fer passar tan malament, ja que va disposar d'un telèfon des del qual podia fer crides a la Terra però no rebre-les.

El que li va atabalar van ser les petites dimensions de la nau que el va portar fins a l'Estació Espacial Internacional.

"He passat sis mesos en una caixa", ha resumit.

Amb vista a un futur viatge a Mart, el cosmonauta va animar als enginyers a treballar per "fer aquest espai (de la nau) tan perfecte com es pugui" pel que fa a l'aire, temperatura i insonorització per garantir el descans i amb serveis per al entreteniment i l'exercici que minimitzin el deteriorament físic.

"No em queixo, només dic que hauríem de fer-ho millor (...) Tampoc és un gran repte", ha sentenciat.