La Unió Europea (UE) va registrar 1,25 milions de sol·licituds d'asil el 2015, un 123% més que l'any anterior, va informar l'oficina d'estadística comunitària (Eurostat). El major nombre de peticions va tenir lloc a Alemanya (441.800, el 35% de tots els sol·licitants), seguida d'Hongria (174.000) i Suècia (156.000). A Espanya es van registrar 14.600 peticions d'asil, un 167% més que el 2014. La xifra espanyola situa el país entre els que van experimentar un major augment de peticions el 2015 respecte a l'any anterior, juntament amb Finlàndia (on van créixer un 822%), Hongria (323%), Àustria (233%), Bèlgica (178% ) i Alemanya (155%).

França i Alemanya han fet del control de les fronteres exteriors europees una prioritat en la crisi dels refugiats i per això volen convèncer Turquia dilluns perquè compleixi amb els seus compromisos de reduir el flux d'entrades d'immigrants a Grècia pel mar Egeu. Aquest va ser el principal missatge de la reunió del president francès, François Hollande, amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, per preparar la cimera de dilluns entre una Unió Europea molt dividida sobre la gestió dels refugiats i una Turquia acusada de fer xantatge als europeus i d'atiar el conflicte a Síria.

Per part seva, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va rebre l'ampli suport de l'oposició de cara a la propera cimera europea sobre refugiats, en la qual destacarà el compromís de Grècia de protegir les fronteres exteriors de la UE, però exigirà un repartiment obligatori de la càrregues entre tots els socis.

Condemna per tràfic

En un altre ordre de coses, un tribunal turc va condemnar a quatre anys de presó dos traficants de persones sirians, acusats de ser els responsables de la mort de l'infant Aylan Kurdi, que es va convertir l'any passat un símbol de la tragèdia dels refugiats. Els dos acusats, identificats com Muwafaka Alabash i Asem Alfrhad, van ser sentenciats per tràfic de persones, encara que no per la mort de cinc refugiats mitjançant negligència deliberada.