Les incògnites que la Infanta no ha explicat

L'exassessor legal i tributari del grup Nóos té a la seva mà enfonsar els exducs de Palma dimecres que ve

06.03.2016 | 00:00
La infanta Cristina va decidir que només contestaria a les preguntes del seu advocat.

Cristina de Borbó es va acollir dijous al seu dret a guardar silenci davant qualsevol pregunta que pogués comprometre-la. Per això només va voler contestar a les preguntes que li va fer el seu advocat, que lògicament no la perjudicaven. Va rebutjar fer el mateix amb el sindicat Manos Limpias, l'única acusació que manté que va cometre dos delictes fiscals. El seu silenci, però, va evitar que pogués aclarir moltes de les incògnites que genera la seva actuació, tant a l'Institut Nóos com a la societat familiar Aizoon.

Despeses
La targeta Visa amb la qual es van realitzar despeses privades
La infanta Cristina va declarar, per primera vegada, que mai va disposar de la targeta Visa que apareix al seu nom i que correspon a un compte d'Aizoon. Aquesta targeta es va utilitzar per realitzar despeses de tipus personal, com ara la compra d'un llibre juvenil o un servei de perruqueria. És difícil justificar que si ella no va disposar d'aquesta targeta, perquè estava custodiada per Urdangarin, la poguessin utilitzar empleats de confiança de l'exduc. Per descomptat, Urdangarin no ho va aclarir i ella molt menys, tret que la secretària del marit de la Infanta pogués usar aquest document tan personal per pagar la perruqueria, com en algun moment es va arribar a insinuar.

Palauet
No va aclarir la compra de l'habitatge de Barcelona
Ni una sola pregunta del seu advocat va ser dedicada a la compra de la casa de Barcelona. La Infanta va dir que mai parlava de temes econòmics amb el seu marit, perquè ja en tenia prou amb atendre els seus fills, la seva feina i les seves responsabilitats institucionals. Però també és complicat acceptar que en algun moment no li plantegés al seu espòs de quina manera s'havia de finançar la compra de la seva luxosa casa de Barcelona, més enllà que li demanés un préstec al seu pare.

Empresa
Que no es preocupés mai de la societat familiar
Si és cert que va ser Urdangarin qui va insistir a compartir Aizoon amb la seva dona perquè volia que s'impliqués en els seus projectes professionals, no s'entén que en cap moment el matrimoni, com farien pràcticament totes les parelles, comentés ni un sol projecte en què estava implicat Urdangarin, sobretot pels elevats beneficis que reportava a la família. Això no és contradictori amb el fet que la infanta Cristina no es preocupés per la gestió diària de la societat, ja que ha quedat molt clar que aquesta funció d'administració l'exercia el seu marit. Quina dona no li pregunta a la seva parella la procedència dels seus ingressos sobretot quan s'embarca en la compra d'una casa tan cara?

Prohibicions
Quin tipus de consultes va fer al seu secretari?
Era Carlos García Revenga la persona de la Casa Reial més adequada per decidir si la Infanta podia formar part d'una empresa? Aquest funcionari no té cap formació jurídica, ni tributària, encara que la Infanta va assenyalar que s'havia assessorat amb l'inspector d'Hisenda que realitzava la declaració a la Família Reial. Però el problema no és tant que ella participés en l'empresa familiar, sinó la gestió posterior que es va realitzar per poder ingressar tants diners.

Institut
Va demanar també permís per entrar a Nóos?
En el judici ha quedat molt clar que ella va tenir una presència testimonial a Nóos. No obstant això, no va aclarir, perquè no li van preguntar, el veritable motiu pel qual va acceptar formar part del consell d'administració. El control que realitza la Zarzuela perquè algun integrant de la Família Reial accepti formar part d'alguna institució, privada o pública, encara que sigui a títol simbòlic, és molt rigorós. Va preguntar en algun moment als assessors reials si podia o no acceptar aquest càrrec? Ella no ho va aclarir.

Empleats
Va oferir una feina sense contracte als seus empleats?
Pagar en metàl·lic a un empleat o fer-ho a través d'un compte bancari no representa cap irregularitat. El jutge Castro, en realitat, va assenyalar que la Infanta, suposadament, havia ofert a uns empleats del seu domicili que treballessin sense contracte laboral, almenys durant les setmanes de prova. Ella, però, en cap moment va aclarir si era certa o no aquesta situació que van descriure els propis empleats. Més aviat va voler explicar al tribunal, a més amb molta energia, que no era cert que pagués a aquests treballadors amb diners en metàl·lic.

Documents
Va signar tots els documents sense llegir-ne cap?
Sempre signava tots els documents de l'empresa sense llegir-ne ni un de sol? Donada la preparació universitària de la Infanta es fa difícil comprendre que no conegués que la seva signatura en un document representa acceptar el contingut de la decisió que es pren. Ella s'ha excusat sempre en la confiança cega que tenia en el seu espòs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema