El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, va assegurar que la "millor contribució" que es pot fer al "poble català és obrir" al País Basc "el segon front amb l'Estat com més aviat millor". Otegi va fer aquestes declaracions en un míting multitudinari que va tenir lloc al Velòdrom d'Anoeta de Sant Sebastià, al qual van acudir diversos milers de persones, entre les quals hi havia nombrosos dirigents de l'esquerra abertzale com Pernando Barrena, Hasier Arraiz, Joseba Permach i Rufi Etxeberria.

El secretari general de Sortu, que va abandonar dimarts passat la presó de Logronyo després de complir una condemna de sis anys i mig, va afirmar que "els catalans estan fent història" i que el poble basc no els deixarà sols quan "l'Estat s'alci contra ells", perquè allà hi haurà els bascos, "al peu del canó".

Otegi va tornar a fer al·lusió als sectors emergents de l'esquerra espanyola, sense esmentar expressament Podem, als quals va demanar un "exercici d'honestedat". Els va dir que l'esquerra abertzale està "disposada a col·laborar en la democratització de l'Estat", però els va sol·licitar que quan comprovin que "aquesta tasca és impossible se sumin als independentistes per posar en marxa processos constituents".

Per part seva, les eurodiputades d'UPyD Maite Pagazaurtundua i del PP Teresa Jiménez-Becerril van remetre una missiva als parlamentaris de l'Eurocambra en què demanen que "no es converteixi Otegi en heroi". Les dues eurodiputades van criticar en un comunicat la iniciativa sorgida en els últims dies sota el nom de Basque Friendship ("Amistat Basca"), que segons el seu parer intenta "legitimar el passat d'assetjament brutal i sistemàtica violació" dels drets humans portat a terme per l'actual secretari general de Sortu.

Amb aquesta carta, "amb tota humilitat i sense un altre ànim que el de tornar la dignitat als que de veritat s'ho mereixen", totes dues eurodiputades volen reclamar "el major suport possible dels diputats europeus" perquè "incomprensiblement les víctimes no tenen ni de bon tros tota aquesta ajuda internacional amb què compten els terroristes i també els seus còmplices".