Portugal ultimava ahir els preparatius de la investidura del nou president de la República, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, que donarà inici a una etapa política en la qual haurà de conviure amb el Govern socialista d'António Costa.

Enfront del perfil més institucional que ha mantingut Cavaco Silva, a Portugal s'espera que Rebelo de Sousa guardi una posició més activa en la vida del país, fomentant el diàleg amb els actors polítics, econòmics i socials i amb reunions freqüents del Consell d'Estat.

El nou president tindrà l'oportunitat de demostrar els dots de comunicador i analista, adquirides durant els seus anys com a comentarista habitual de tertúlies televisives, en la cerimònia d'investidura, encara que té previst deixar el gran discurs polític per al 25 d'abril, aniversari de la Revolució dels Clavells. En la seva primera intervenció com a president, Rebelo de Sousa, de 67 anys, pronunciarà un discurs curt en el qual no abordarà la conjuntura actual del país, segons va revelar el setmanari portuguès "Expresso" en el seu últim número.

Aquesta intervenció tancarà la ronda de discursos en la sessió celebrada en el Palau de Sao Bento, seu del Parlament lusità i decorat per a l'ocasió amb prop de 2.000 roses dels colors de la bandera portuguesa, en la qual estaran presents més de 500 convidats.

Encara que l'acte mantindrà el guió protocol·lari dictat per a les preses de possessió d'un president a Portugal, Rebelo de Sousa va preferir prescindir d'alguns elements per reduir els costos. La cerimònia no inclourà el tradicional banquet d'Estat en el Palau de Queluz que el 2006, durant la investidura de Cavaco Silva, va reunir 116 convidats nacionals.