El senador republicà Ted Cruz va aconseguir dissabte passat entorpir l'ascens de Donald Trump cap a la candidatura del partit en una nova jornada de primàries, en la qual el demòcrata Bernie Sanders va aconseguir dues noves victòries i el seu rival, Hillary Clinton, va certificar la seva destresa al sud amb un triomf a Louisiana.

Cruz es va imposar a Trump als estats de Kansas i Maine, mentre que el magnat es va alçar amb la victòria republicana a Kentucky i Louisiana.

En un partit republicà espantat per la perspectiva cada vegada més real que Trump pugui convertir-se en el seu candidat a la convenció de juliol, la doble victòria de Cruz probablement va tenir un sabor agredolç.

El rebel i ultraconservador senador per Texas, menyspreat per l'aparell tradicional del partit, es va reivindicar com l'única alternativa viable a Trump, però encara està per veure que sigui acceptat com a tal per les elits republicanes, més partidàries fins ara del seu rival Marco Rubio.

"Si volen guanyar Donald Trump, sóc l'únic candidat que ho està fent de forma consistent", va dir Cruz en una conferència de premsa a Boise (Idaho) després d'anunciar-se les seves dues victòries, que el converteixen en guanyador de sis primàries enfront de les dotze de Trump.

El magnat "s'ha beneficiat del fet que en aquesta contesa hi hagi múltiples rivals. Si ens quedem tots dos sols, guanyaré a Donald Trump", va argumentar Cruz.

El senador, d'origen cubà, va demanar als seus altres dos contrincants que,"si no poden gua?nyar les primàries", es "plantegin si tenen una via raonable" per aconseguir la candidatura, atès que Rubio només ha guanyat un estat (Minessota) i el quart, el governador d'Ohio, John Kasich, no s'ha imposat a cap territori.

Trump vol un cara a cara

Trump va anar més enllà en demanar obertament la renúncia de Rubio, durant una conferència de premsa que el magnat va retardar dues hores per esperar els resultats de Kentucky.

"Marco Rubio ha tingut una nit molt, molt dolenta i, personalment, jo li demanaria que abandoni la carrera. Crec que probablement ha arribat l'hora", va assegurar Donald Trump des de Florida. "M'encantaria enfrontar-me a Ted en un cara a cara, seria divertit", va agregar a més a més el magnat.