El Rei va decidir no obrir una tercera ronda de consultes i donar temps als partits perquè tornin a la taula de les negociacions i intentin desbloquejar la investidura, tot i que els primers passos no van ser molt favorables, amb nous vetos creuats entre les diferents forces polítiques. Felip VI es va reunir a la Zarzuela amb el president del Congrés, Patxi López, amb qui va analitzar el nou escenari polític obert després de la investidura frustrada del candidat socialista, Pedro Sánchez. El monarca va comunicar a López la seva decisió de no iniciar «de moment» noves consultes i deixar que siguin els partits els que recuperin el diàleg i intentin formar una majoria suficient al Congrés.

Poc després i malgrat els durs retrets que es van llançar la setmana passada a la tribuna del Congrés, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va proposar reprendre els contactes amb PSOE, IU i Compromís per reobrir la «taula a quatre» i negociar la possible conformació d'un govern «a la valenciana». Aquesta oferta només va durar unes hores, perquè el PSOE va renunciar a acudir a aquesta trobada després que Podem vetés la incorporació de Ciutadans, com pretenien els socialistes.

En una conversa telefònica, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va recordar al seu homòleg de Podem, Íñigo Errejón, la decisió presa dissabte passat pels equips de negociació del PSOE i Ciutadans que anirien junts a qualsevol fòrum en el qual es discuteixi la formació de govern. També li va transmetre que el seu acord d'investidura «segueix plenament vigent» malgrat que no va prosperar en sumar només 131 vots el passat divendres.

Davant les explicacions d'Hernando, Errejón li va fer veure que la invitació a la reunió era exclusivament per al PSOE i que no comptava amb Ciutadans. En aquesta línia, el secretari d'Organització del partit, Sergio Pascual, va expressar la seva confiança que el PSOE «perdi la por» i pugui acudir a aquesta reunió sense el seu «home de negre», en referència a Ciutadans.

Negres auguris d'IU

Així, el PSOE va decidir renunciar a participar en aquest fòrum al costat de Compromís i IU, que només ha aconseguit de moment reunir-se en dues ocasions. La pròpia IU, que va ser la promotora d'aquest grup «a quatre», va reconèixerque la trobada serà un «fracàs» si falten PSOE o Podem.

Unes hores abans, el líder socialista, Pedro Sánchez, havia demanat al de Podem, Pablo Iglesias, que si no és «valent» i no té el «coratge» per sumar-se al canvi amb el PSOE i Ciutadans, com a mínim «no el bloquegi». Sánchez va convidar Iglesias a «fer un pas endavant i dir sí al canvi» en comptes de «situar en el terreny del xantatge, del veto o la línia vermella» qualsevol possible entesa amb el PSOE.

Opinió que no comparteix Podem, que veu com a escull principal en una negociació amb el PSOE l'acord que van signar els socialistes amb Ciutadans. «Ficar amb calçador el pacte amb Ciutadans és forçar innecessàriament una via ja fracassada», van avisar des de Podem, que va afegir que les portes continuen obertes «si es tracta de fer el contrari a les polítiques del PP».