La preocupació dels ciutadans per la corrupció creix un 8,3 per cent

El baròmetre del CIS estableix que l'atur continua sent el major problema per als enquestats

09.03.2016 | 07:25

La preocupació per la corrupció es va disparar entre els ciutadans al febrer, segons l'últim baròmetre del CIS, que reflecteix una pujada de 8,3 punts en un mes fins a arribar al 47,5 per cent de mencions en l'enquesta, per darrere de l'atur, que segueix com el major problema, amb el 78 per cent. L'estudi del CIS va ser confeccionat a partir d'enquestes realitzades entre l'1 i l'11 de febrer, coincidint amb les últimes operacions obertes per investigacions judicials de casos de corrupció al PP de Madrid i València.
L'enquesta mostra també un panorama més negatiu que al gener respecte la percepció que els ciutadans tenen de la situació política, ja que ara el 76,6 per cent considera que és «dolenta» o «molt dolenta», davant del 69,9 per cent de fa un mes, i a més puja el percentatge dels que pensen que empitjorarà, del 17,2 al 21,3 i baixa el dels que vaticinen una millora, en passar del 23,1 al 19,2.
A més, la falta de Govern entra a l'estadística com una nova preocupació, encara que amb un percentatge molt baix, de l'1,4 per cent, el mateix que té la independència de Catalunya.
En la relació de problemes ciutadans, darrere de la desocupació, que segueix al capdavant amb un percentatge del 78 per cent (el 77,9 al gener), se situa el 47,5 per cent de la corrupció i els problemes econòmics, que pugen del 23,2 per cent al 25,1, i ocupen el lloc que abans tenien els polítics.
De fet, al mateix temps que es consigna un important ascens de la corrupció, els polítics, els partits i la política baixen del 23,4 per cent del mes de gener a un 22,2 per cent; i el Govern i els partits en concret baixen el 2,8 per cent al 1,6 per cent.
En el cinquè lloc de l'estadística repeteixen els problemes socials (11,4 per cent), igual que la sanitat en el sisè (9,6 per cent davant de l'11,6 anterior) i l'educació en el vuitè (8,5 davant un 10,2).
El Centre d'Investigacions Sociològiques revela que la preocupació dels ciutadans per la violència contra les dones és molt baixa, en ser esmentada només en un 1,6 per cent.
El sondeig també pregunta per la percepció ciutadana de l'economia, que igual que la situació política és més negativa que al gener; són més el que pensen que és «dolenta» o «molt dolenta» (el 64,6 per cent davant d'un 61,9) i també són més els que auguren que empitjorarà, perquè el 18 per cent diu que anirà a pitjor en un any i en l'anterior baròmetre sumaven un 11 per cent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy no és investit en primera votació

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Els diputats d´Unidos Podemos abandonen l´hemicicle en protesta per les acusacions d´Hernando

Pastor no els dóna rèplica després que Hernando els acusés de "posar-se a la venda de dictadors i...

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

Menys del 5% dels parlamentaris han donat suport a la declaració promoguda per l'ecosocialista...

Puigdemont no anirà a la conferència de presidents per negociar el nou finançament

El president ha acusat Rajoy de ser 'cínic' per oferir com un pacte el que és una obligació

Homs adverteix a Rajoy que té a les seves mans obrir el diàleg

El portaveu de PDECat al Congrés ha reiterat que "no hi ha marxa enrere en el procés català"

Un nen de 9 anys, ferit greu al ser apunyalat al carrer pel seu oncle a Santa Coloma de Gramenet

L'agressor es troba detingut pels Mossos d'Esquadra en un centre psiquiàtric

Enllaços recomanats: Premis cinema