El primer ple ordinari del Congrés de la XI legislatura de dimarts que ve debatrà quatre proposicions no de llei dels grups parlamentaris, entre elles una del PP en defensa de la unitat d'Espanya i dues peticions de creació d'una comissió d'investigació sobre la corrupció. Així ho va avançar el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, després de la reunió de la Junta de Portaveus de la cambra baixa, que va aprovar l'ordre del dia del ple de la setmana que ve. La intenció del PSOE és que les dues sol·licituds de creació de comissions sobre corrupció, qualitat democràtica i reformes legals i institucionals, presentades per Podem per una banda i pels socialistes, Compromís i IU per una altra, puguin agrupar-se en un únic òrgan i no calgui formar dues comissions separades. A més d'aquesta comissió, el ple també votarà la creació d'una altra sobre els problemes de la infància. Per part seva, el PP ha presentat una proposició no de llei a través de la qual vol que els partits «es mullin» sobre la defensa de la unitat d'Espanya. efe/ddg madrid

PSOE i Ciutadans volen obrir una ronda de contactes en la qual inclouran per primera vegada el PP, a més de Podem, les confluències, IU, Compromís i PNB, amb l'objectiu que pugui prosperar un procés d'investidura sobre la base del pacte entre els socialistes i la formació d'Albert Rivera. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va anunciar que el seu partit i Ciutadans han enviat una carta a aquests partits per concertar diferents reunions en els propers dies en què participarien els equips negociadors, no els líders polítics. En tot cas, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va afirmar que a la reunió que el seu partit i Ciutadans volen celebrar amb el PP, no li demanaran que se sumi a un govern de canvi, però sí parlaran de les reformes en les que cal comptar amb el suport dels populars.

És la primera vegada que el PSOE ofereix al PP reunir-se, ja que fins ara només s'havien entrevistat el secretari general del PSOE i el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, sense arribar a cap acord. Sobre el motiu que ha portat el PSOE a fer el pas de demanar una trobada al PP, Hernando va respondre que «el que ha canviat és que el rellotge corre, hi ha pressa perquè hi hagi un nou govern, així que cal fer tots els esforços i més perquè el govern de canvi sigui possible». «Intentarem l'acostament amb tots, perquè val la pena», va assegurar Hernando.

Va aclarir que el seu partit «no pretén demanar el suport» al PP per facilitar la investidura de Sánchez perquè tots dos partits representen projectes polítics «antagònics». No obstant, va admetre que hi ha assumptes amb els quals cal parlar amb el PP, com el de la reforma de la Constitució, un dels punts continguts en el document de PSOE i Ciutadans.

«No es pot deixar fora el PP de qüestions com la defensa de la unitat d'Espanya o la lluita contra el terrorisme. I parlarem de la investidura perquè esperem que el PP ofereixi al nou Govern, si n'hi ha, el suport que el PSOE ha ofert en aquests àmbits», va explicar.

Davant l'oferta de Rajoy de reunir-se per separat amb Sánchez i amb Rivera, Hernando va insistir que en cas d'haver-hi una cita, el líder socialista i el de Ciutadans aniran junts per «mantenir la coherència del seu acord».

En aquest sentit, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va assenyalar que per al seu partit «el més responsable» és dialogar de forma separada «per respecte als votants» d'aquestes altres formacions, com els de Ciutadans, «als que potser no els sembla oportú» que el seu líder acudeixi a la reunió amb Rajoy al mateix temps que Sánchez.

Per part seva, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va insistir que la negociació «sense cadires i retrets» és l'única via per desbloquejar el país i, després de reiterar que Mariano Rajoy no és l'«idoni» per liderar una nova etapa reformista, va dir que si es posés «un altre» al capdavant del PP, «ja tot canvia».

«Si parlem de cadires i retrets, això no es pot solucionar», va advertir Rivera en una entrevista a Antena 3, en la qual no va descartar un govern presidit pels populars, tot i que va destacar que amb Rajoy és «impossible».