Dimarts a la nit es va viure una nova jornada de les primàries per elegir candidats presidencials als EUA que es va tancar amb contundents i importants victòries de Donald Trump i amb una sorprenent derrota de Hillary Clinton a Michigan, que dóna molta vida al seu rival, Bernie Sanders.

Encara que eren dos els estats que celebraven primàries demòcrates i 4 republicanes, tots els ulls estaven centrats en Michigan, considerat un estat decisiu tant per la xifra de delegats que repartia (la més gran en els dos casos) com pel que aquest representa en l'aspecte demogràfic. Michigan va ser el primer estat a votar del conegut com a cinturó industrial dels EUA (del qual, de fet, és la seva major insígnia), una zona abans puixant, rica i molt poblada que durant les últimes dècades s'ha vist fortament colpejada per la desindustrialització i que va patir amb especial intensitat la crisi econòmica.

En el bàndol republicà, Trump es va endur Michigan per un ampli marge de més de 10 punts, cosa que ha de ser interpretada com una mostra no només de la seva solidesa en aquesta campanya sinó que pot aconseguir bons resultats en estats amb una composició socioeconòmica similar com els cobejats Ohio i Pennsilvània.

Per part dels demòcrates, el senador per Vermont i autoproclamat socialista democràtic Bernie Sanders va donar la gran sorpresa de la nit i es va imposar a Michigan (encara que per un marge molt ajustat) a Hillary Clinton. La victòria de Sanders en aquest estat té una significació especial, ja que d'una banda demostra el poder del senador al cinturó industrial i, de l'altra, desafia les enquestes, que vaticinaven una derrota aclaparadora a Michigan.

Cruz va rebre ahir a Florida el suport de l'antiga aspirant Carly Fiorina en la seva carrera per la candidatura republicana a la presidència dels Estats Units, que segons va dir es limita ja a ell i Donald Trump.