El president del Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, es va postular com un «intermediari eficaç» entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias i fins i tot va dir que està disposat a convidar-los a un balneari castellanomanxec perquè negociïn. García-Page va fer aquestes declaracions després que el líder autonòmic de Podem, José García Molina, revelés que estan pensant absteni-se avui en la votació a l'esmena a la totalitat que ha presentat el PP al projecte de pressupostos de la Junta per al 2016. García Molina va demanar al president autonòmic que digui «cap a on vol anar i amb qui», i va recordar que ja al febrer el va instar a pronunciar-se sobre aquest assumpte perquè un pacte entre el PSOE i Ciutadans d'àmbit estatal podria deixar «en paper mullat» els avenços a Castella-la Manxa. El president de l'Executiu castellanomanxec va advertir a Podem que si vol que l'acord autònomic entre el PSOE i Podem s'imiti a nivell estatal és necessari demostrar «que el que hi ha aquí és fiable, que qui signa alguna cosa la compleix». efe/Ddg ciudad real

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Ciutadans, Albert Rivera, no tenen intenció de reunir-se amb el president del Govern, Mariano Rajoy, encara que aquest els truqui per concretar una trobada, i van remetre a que els contactes es desenvolupin entre els equips negociadors dels seus partits. Rajoy no ha fet efectiva encara la seva trucada a Sánchez, de la qual va avançar la seva intenció de plantejar-li una reunió per tornar a oferir-li un govern presidit per ell i sustentat almenys per PP i PSOE, ni tampoc ha efectuat la que preveu realitzar a Rivera.

A l'espera d'aquesta trucada, Sánchez va avançar quina serà la seva resposta: No es reunirà amb ell i els contactes entre els dos partits han d'anar a càrrec dels equips negociadors. «Li dic a Rajoy que per parlar d'investidures, cal parlar en els equips negociadors. Seguirem intentant construir aquesta majoria parlamentària que propiciï que hi hagi un govern de canvi», va afirmar el dirigent socialista.

En tot cas, va tornar a estendre la mà al PP per dialogar sobre grans assumptes d'Estat. En aquest sentit, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va explicar que han decidit oferir una reunió al PP perquè «no se sentin víctimes» i els seus dirigents no diguin que es pretén establir un «cordó sanitari» al voltant de seu partit.

Rivera es va unir a la negativa de Sánchez de reunir-se amb Rajoy. Ho va fer per boca del seu portaveu al Congrés, Joan Carles Girauta, que va explicar també que han de ser els equips negociadors dels tres partits els que dialoguin sobre el document subscrit per Ciutadans amb els socialistes. Va explicar que la reunió amb el líder del PP només hauria tingut sentit si Rajoy hagués intentat la seva investidura.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va rebutjar els termes del «ménage a trois» que demanen PSOE i Ciutadans per negociar i va avançar que la trucada de Rajoy a Sánchez és «imminent».

El líder socialista va admetre també que el seu partit, amb els seus 90 diputats, «no té força suficient» per formar un govern monocolor, fet pel qual va assegurar que no es tanca a formar una coalició amb altres forces polítiques. «No em tanco a cap fórmula», va assenyalar sense descartar que en un hipotètic govern encapçalat per ell, Iglesias pogués ser vicepresident. Es va mostrar convençut que aconseguirà ser investit president perquè el líder de Podem «al final recapacitarà» i s'evitarà que hi hagi noves eleccions.

Si no hi haurà reunions entre Rajoy, Sánchez i Rivera, ahir tampoc es va celebrar la que havia previst Podem al costat de PSOE, IU i Compromís en ser desconvocada després que només aquest últim partit estigués disposat a acudir a la trobada.

El portaveu de Podem al Congrés, Íñigo Errejón, va responsabilitzar el PSOE del «bloqueig» de la taula de negociació «a quatre», tot i que va dir que manté la proposta «a l'espera que es decideixi per un govern plural i de canvi». Alberto Garzón, portaveu d'IU al Congrés, va considerar que no té «sentit polític» que Ciutadans estigui a la taula de negociació per formar un govern d'esquerres.