El Consell de Ministres ha aprovat avui recórrer al Tribunal Constitucional (TC) la creació del municipi de Medinyà (Gironès), segregat de San Julià de Ramis, per considerar que vulnera la Llei de Bases de Règim Local, on s'estableix que un nou ajuntament ha de tenir almenys 5.000 habitants.

Segons ha informat l'Executiu en funcions, s'ha acordat així presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de Catalunya 8/2015, de 10 de juny, per la qual es crea aquest municipi (de 850 habitants) per considerar que incorre en "inconstitucionalitat indirecta".

Al·lega el Govern de Mariano Rajoy que la norma catalana vulnera la Llei de Bases de Règim Local, que estableix que els nous municipis hauran de tenir, almenys, 5.000 habitants.

El recurs es duu a terme després que la negociació, prevista a l'article 33.2 de la Llei del Tribunal Constitucional, hagi estat infructuosa.

La impugnació es planteja sense suspensió per evitar que el municipi de Medinyà quedi en la pràctica sense ajuntament.

El Govern estima que l'esmentada llei vulnera els articles 13.2 i 9 de la Llei reguladora de les Bases de Règim Local, dictada a l'empara de l'article 149 de la Constitució, que contempla que la creació o supressió de municipis, així com l'alteració de termes municipals, es regularan per la legislació de les comunitats autònomes sobre règim local, encara que respectant sempre les regles bàsiques que estableix l'esmentada Llei.

El seu article 13.2 diu que "la creació de nous municipis només podrà realitzar-se sobre la base de nuclis de població territorialment diferenciats de, almenys, 5.000 habitants i sempre que els municipis resultants siguin financerament sostenibles, comptin amb recursos suficients per al compliment de les competències municipals i no suposi disminució en la qualitat dels serveis que s'estaven prestant".

Medinyà tenia, a 1 de gener del 2014, una població de 850 habitants i, en la mateixa data, el municipi de Sant Julià de Ramis tenia una població total de 3.434 habitants.

Per tant, el Govern assenyala que no reuneixen el mínim poblacional que a aquest efecte exigeix la normativa bàsica estatal, sense que puguin establir-se excepcions singulars a través d'una llei autonòmica.

També creu que cal tenir en compte que, d'acord amb la jurisprudència del TC, la regulació de l'element territorial i la seva relació amb la resta dels elements que componen l'estructura municipal per configurar un model municipal comú és competència estatal.

Es remet en aquest sentit a les sentències del propi Tribunal Constitucional del 25 d'abril del 2013 i del 3 de març del 2016, que expressament confirmen la constitucionalitat del citat article 13.2 de la Llei reguladora de les Bases de Règim Local.