L'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans, Zeid Ra'ad al Hussein, va acusar les autoritats europees de violar principis fonamentals com la solidaritat, la dignitat i els drets humans si continuen en el seu intent d'expulsar col·lectivament els refugiats que arribin a les seves costes. «L'acord entre la Unió Europea (UE) i Turquia aixeca dubtes molt importants. Entre les meves preocupacions principals hi ha la possibilitat de les expulsions col·lectives, que són il·legals», va afirmar Zeid durant un discurs davant el Consell de Drets Humans de l'ONU. «Les restriccions frontereres que no permeten determinar les circumstàncies de cada individu violen la llei internacional i la llei europea», va afegir.

Brussel·les i Ankara van arribar aquesta setmana a un principi d'acord pel qual s'expulsarà a Turquia tots els refugiats que arribin a les costes gregues després de creuar el mar Egeu. «Reconec els esforços duts a terme per Grècia el 2015, que va actuar humanament i va evitar detencions i expulsions. Però avui, en violació dels principis fonamentals de solidaritat, dignitat i drets humans, la carrera per repel·lir aquestes persones s'està consolidant a Europa», va criticar Zeid.

Paral·lelament, els ministres europeus d'Interior es van mostrar a favor de treballar en la prevenció de possibles noves rutes d'entrada irregular d'immigrants i refugiats a Europa després del tancament de la dels Balcans occidentals. «Hem d'estar molt alerta sobre les rutes alternatives», va assenyalar el ministre holandès d'Immigració, Klaas Dijhoff, el país del qual ocupa aquest semestre la presidència de torn del Consell de la UE. «És bo que discutim mesures per prevenir-les. Millor que esperar que passi i després reaccionar», va afegir, i va incidir que l'acord amb Turquia per acollir un sirià als Estats membres per cada persona deportada al país des de Grècia és «un mecanisme temporal, no permanent».

Nova tragèdia

Per altra banda, almenys cinc persones van morir en enfonsar-se una llanxa ràpida en què intentaven arribar a l'illa grega de Lesbos des de les costes turques. Els guardacostes turcs van poder rescatar nou supervivents, però no van poder fer res per cinc persones que van morir, entre ells un nadó de tres mesos.